Gebouwen op het landgoed 

 

Een landgoed is een compleet bedrijf waar verschillende soorten gebouwen onderdeel van uit maken. De gebouwen van Eyckenstein zijn allemaal vanaf de openbare weg te zien. Veel gebouwen op het landgoed staan er al honderden jaren en hebben vaak een net zo boeiende geschiedenis als het landhuis.

 

Eyckenstein_landhuis

Landhuis

Het eerste stenen huis op de locatie van Eyckenstein stamt waarschijnlijk uit 1610. In die tijd was het een herenboerderij. Of er daarvoor nog een houten huis gestaan heeft is niet bekend. De verschillende eigenaren hebben het steeds verder uitgebouwd tot het huidige landhuis.

Doordat de eigenaren in verschillende culturele periodes aan gebouwd hebben, zijn bouwstijlen door elkaar te zien. De meest in het oog springende bouwstijl is thans de Neopalladiaanse stijl (classicistisch). Ook de Moorse kamer vormt een belangrijk onderdeel van het huis.

Eyckenstein wordt particulier bewoond.

Meer over het landhuis 

Koetshuis Eyckenstein

Koetshuis

Het koetshuis is te huur voor bijeenkomsten, huwelijken, condoleances en partijen via restaurant De Mauritshoeve.

Meer over het koetshuis 

Eyckenstein_mauritshoeve_2

Mauritshoeve

Al jaren is de Mauritshoeve een geliefde pleisterplaats voor gasten uit de omgeving en passanten.

Meer over de Mauritshoeve

Oranjerie-buitenzijde

Oranjerie

De Oranjerie is rond 1880 gebouwd. Een Oranjerie is een gebouw waar men in de winter de sinaasappelboompjes bewaarde, zodat ze niet bevroren. De oranjerie is nu in gebruik door de biologische tuinderij en kan gebruikt worden voor aan de moestuin gerelateerde bijeenkomsten.

Meer over de Oranjerie

Eyckenstein-kleine-kas

Kassen

In de moestuin staan twee monumentale 19e-eeuwse kassen, de Orchideeënkas en de Druivenkas. In de Druivenkas groeien zelfs nog druivenplanten zo oud als de kas zelf. De kassen waren in slechte staat, maar in 2015 is er een grondige restauratie uitgevoerd.

Meer over de kassen

Eyckenstein_Dorpsweg_264_2004_vooraanzicht

Koetsierswoning

De Koetsierswoning is rond de tweede kwart van de 19de eeuw gebouwd en behoorde oorspronkelijk bij het buitenhuis Berkenstein, dat rond 1900 is afgebroken. Aan de voorzijde biedt het huis over de Dorpsweg heen een schitterend vergezicht over het langgerekte weiland de Klieverkamp.

Meer over de Koetsierswoning 

klein Eyckenstein 2015-4-2

Klein Eyckenstein

Klein Eyckenstein staat recht tegenover het grote Eyckenstein en is rond 1850 waarschijnlijk voor de tuinman gebouwd. Het huis is prachtig gelegen en heeft aan de voor- en achterzijde mooie uitzichten.

Meer over Klein Eyckenstein

Bosch boerderijtje

Boschboerderijtje

Eeuwen geleden was het een schaapskooi in een uitgestrekt heidegebied. Later is het een boerderijtje geworden en uiteindelijk is het nu als woning in gebruik. Het boschboerderijtje wordt particulier bewoond.

Meer over het Boschboerderijtje

 

Meer informatie

Meer over de geschiedenis van deze gebouwen en over de gebouwen die vroeger op het landgoed stonden, maar inmiddels zijn verdwenen.

Lees verder