Het Springerpark van Eyckenstein

Het park, dat direct achter het landhuis ligt, is een ontwerp van de bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Het in 1881 aangelegde park is in Engelse landschapsstijl, met golvende lijnen, doorzichten, boompartijen, groepen heesters, grasvelden en waterpartijen.

Vanuit het huis zijn er zichtassen en doorzichten aangebracht. Oude elementen van het sterrenbos uit 1790 zijn opgenomen in het Springer ontwerp. Sommige verdwenen lanen verraden hun vroegere bestaan alleen nog door de loop van een rij oude eiken. De vijver van het oude ontwerp is vergroot en heeft een andere vorm gekregen. Met de gebogen lopende paden, is het telkens weer een verrassing wat er om de bocht te zien is. Het park gaat geleidelijk over in het parkbos met een vergelijkbare stijl.

Voor groepen is het mogelijk een afspraak te maken om het park te bezichtigen.

 

Lees verder over Springer en het parkontwerp 

Lees verder over het herstel 

Eyckenstein_Tuinontwerp_Springer_31KB

Toegang

Het park is niet publiek toegankelijk. Wel zijn er op afspraak rondleidingen en voor de Vrienden van Eyckenstein en organiseren wij buitenwerkdagen waarop u kunt meehelpen het landgoed te onderhouden.

 

Bijzondere elementen in het park

In 1881 heeft tuinarchitect Leonard Springer een aantal interessante elementen in het ontwerp voor het park verwerkt. Het ontwerp was een van zijn eerste als zelfstandig architect. Zo heeft hij meerdere zichtlijnen aangelegd. Dat zijn open lijnen door het landschap waardoorheen men in de verte naar een markant punt kan kijken. Andere elementen zijn bijvoorbeeld de speelse knuppelbruggen en het romantische Theehuisje aan de rand van het open veld.

 

vijver 2015 371

Het Springerpark

Achter het landhuis ligt het park dat in de Engelse landschapsstijl aangelegd is. Het is ontworpen en in 1881 aangelegd door de tuinarchitect Leonard Springer. In het park vindt men een prachtig samenspel van bosjes, gebogen paadjes, doorkijkjes en waterpartijen.

Meer over het Springerpark

Eyckenstein-zichtlijnen-371x250

Zichtlijnen

Een onlosmakelijk onderdeel van buitenplaatsen vormen de zichtlijnen. Vaak zijn die op markante punten in de verte gericht. Zo is de Gezichtslaan in Bilthoven ooit aangelegd als één van de zichtlijnen van Eyckenstein, gericht op de kerktoren in Zeist.

Meer over de zichtlijnen

Theehuisje

Heel romantisch zo’n theehuisje in het mooie park. De eerste generaties Van Boetzelaer op Eyckenstein genoten er op zondagmiddagen van de rust en de natuur, terwijl de thee werd opgediend. Het huisje van omstreeks 1890 is deels met boomstammetjes en knuppelhout opgebouwd.

Meer over het theehuisje 

Eyckenstein_Knuppelbrug_hoog_20050301

Knuppelbruggen

Eén van de speelse thema’s die tuinarchitect Leonard Springer in zijn tuinontwerp voor Eyckenstein toegepast heeft is de knuppelbrug. Deze worden zo genoemd omdat de leuningen van boomstammetjes (knuppels) gemaakt zijn.

Eyckenstein_Praamgracht_20100410

Praamgracht

Het is nu niet meer voor te stellen, maar deze sloot, de Praamgracht, vormde in de 15e eeuw een belangrijke vaarroute tussen de Maartensdijksche Vaart en de Eem bij Baarn. De vaart werd toen vooral gebruikt om in de tijd van de ontginningen veen af te voeren.

Meer over de praamgracht