Herstel van elementen in het park

Provincie Utrecht kent een subsidieregeling voor “Groene elementen op een buitenplaats of landgoed”. Zo was het mogelijk een aantal parkelementen op Eyckenstein in ere te herstellen, waaronder een aantal elementen die door tuinarchitect Leonard Springer ontworpen zijn. Stichting PHB (Particuliere Historische Buitenplaatsen, opgeheven in 2011) is in 2004 begonnen met het uitvoeren van deze herstelwerkzaamheden.

Behalve aan de herstelwerkzaamheden heeft de PHB ook tijd besteed aan onderzoek naar het verleden van Eyckenstein. In de zomer van 2004 stuitte men op interessante archieven van de familie Eyck, met daarin een dagboek van mr. Maurits Jacob Eyck van Zuylichem. Het dagboek beschreef nauwkeurig hoe en wanneer allerlei werkzaamheden op het landgoed verricht zijn, waarom bij aanplantingen de betreffende boomsoorten gebruikt zijn, wat ze na de kap opgeleverd hebben enzovoorts.

 

 • Zichtlijnen

  Naar het ontwerp van Leonard Springer zijn er oorspronkelijke een aantal zichtlijnen in het park aangelegd, die een speels ruimtelijk effect gaven. Die waren echter grotendeels met bomen dichtgegroeid. In 2003 zijn drie zichtlijnen hersteld en geschoond:

  – Vanaf Eyckenstein gezien rechts langs Klein Eyckenstein
  – Vanaf de Gezichtslaan in Bilthoven naar Eyckenstein
  – Vanaf Eyckenstein naar de Grote Laan in het bos

  Zie ook de Zichtlijnen.

 • Sloten en jaagpaden

  Vanaf de vijver achter het landhuis loopt in noordelijke richting een sloot door het bos, met een jaagpad erlangs. De sloot en het jaagpad worden elk jaar onder een dikke laag bladeren bedolven. In november 2003 is de sloot met jaagpad geschoond en zo weer in ere hersteld.

  Eyckestein_Droge_Sloot_20020729 Sloot voor herstel in 2003
 • Paden- en lanenstructuur
  Opschonen van volgroeide en overgroeide parkelementen. In het bos zijn enkele paden in de loop van de tijd begroeid geraakt doordat ze niet met enige regelmaat van opslag vrijgemaakt zijn. Hierdoor waren ze niet goed meer te bewandelen of zelfs geheel verdwenen. Zo was het pad ten noorden van de vijver helemaal met gras overgroeid.

 • Bruggen

  Eén van de speelse thema’s die tuinarchitect Leonard Springer in zijn tuinontwerp voor Eyckenstein toegepast heeft, is het gebruik van knuppelbruggen. Deze worden zo genoemd omdat de leuningen van boomstammetjes (knuppels) gemaakt zijn. Over de sloot door het bos en over de sloot achter het Koetshuis liggen drie knuppelbruggen, die al lange tijd verdwenen waren. In 2005 zijn er twee opnieuw aangelegd en in 2008 de derde.

  Knuppelbruggen over de sloot door het bos

  De twee verdwenen bruggen over de zinksloot waren goed te zien op een oude topografische kaart. Van de bolle brug is op een oude foto te zien dat het een knuppelbrug was. De andere was een lage vlakke brug. De eerste en de vierde brug zijn altijd in gebruik gebleven. In 2005 zijn de hoge en lage knuppelbrug opnieuw gebouwd.

  Knuppelbrug met rhodo's

   

  Eyckenstein_Knuppelbrug_laag_20050301

   

  Knuppelbrug achter het Koetshuis

  Ook over de sloot achter het Koetshuis, die vanaf de Mauritshoeve naar de vijver loopt, was een knuppelbrug onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp. Dit was er één die met blauweregen begroeid was. In 2008 is deze weer opgebouwd en wederom van blauweregen voorzien. Al het hout wat voor deze brug gebruikt is is natuurlijk uit het bos van Eyckenstein afkomstig. Ter plekke werden de gewenste balken en planken gezaagd.

  Eyckenstein_Knuppelbrug_aanleggen_20080115

  Aanleg knuppelbrug achter het Koetshuis

  Eyckenstein_Knuppeltjesbrug-langs-Eikensteeg-20081015

  Knuppelbrug (op de achtergrond is de Mauritshoeve te zien)

  Houten bruggen

  Behalve de hierboven genoemde bruggen zijn er in 2008 nog twee andere (platte) bruggen gebouwd. Eén ter hoogte van boerderij De Tolboom langs de Eikensteeg en één een stuk verder het bos in, op een plek waar met name mountainbikers veelvuldig door de droge sloot heen reden, waardoor er een ongewenst pad door de sloot ontstaan was.

 Doneer ook

Word vriend van Eyckenstein en draag met uw gift bij aan het herstel en voortbestaan van dit prachtige landgoed.

Ik word Vriend van Eyckenstein