Restauratie van de kassen

 

Eyckenstein-restauratie-kassen

In de moestuin bevinden zich twee bijzondere kassen, die allebei op de lijst van Rijksmonumenten staan. Het zijn de 19e eeuwse grote kas (de druivenkas, waar overigens ook andere gewassen geteeld worden) en de eveneens 19e eeuwse kleine kas (de orchideeënkas). Een van de bijzonderheden van de kleine kas is dat hij gebogen ramen heeft. De kassen verkeerden jarenlang is slechte staat. Bij storm was er het gevaar van vallende glasplaten en was het te gevaarlijk om in de kassen te komen. Op het metselwerk groeiden inmiddels allerlei varens. Restauratie was dringend nodig. Jarenlang lukte het niet om dit financieel voor elkaar te krijgen. Eind 2014 kon eindelijk het groene licht gegeven worden voor de restauratie.

Eind juni 2015 is de restauratie van de kassen in de moestuin afgerond. De kassen zien er prachtig uit, in de oude glorie hersteld. Van top tot teen zijn ze aangepakt: de fundering, het stuc- en metselwerk, het frame en de ramen zijn zo veel mogelijk origineel en gezeemd weer teruggeplaatst. Beide kassen zijn weer volop in gebruik door biologische tuinder Luuk Schouten. De aannemer en alle vakmensen hebben uitstekend werk geleverd. Dankzij royale bijdragen van de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het KF Hein Fonds, het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de Stichting Mens en zijn Natuur, de Gravin van Bylandt Stichting en de Stichting Pelgrimshoeve en giften van vrienden van Eyckenstein werd de lang gekoesterde restauratie mogelijk.

Met de restauratie heeft de moestuin weer allure gekregen en heeft Tuinder Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein en zijn medewerkers weer een veilige werkplek gekregen.

 

 

Meer over de tuinderij

Lees verder