september 2017


Houtdunning is in volle gang

Terwijl u deze nieuwsbrief leest, wordt er op Landgoed Eyckenstein hard gewerkt aan de houtdunning, die we in de vorige nieuwsbrief aankondigden. Met enkele machines wordt bosvak na bosvak aangepakt en worden de met rode stippen gebleste bomen gerooid. Voorafgaand aan de dunning is in kaart gebracht waar zich kwetsbare natuur bevindt, zodat daaraan geen schade wordt aangericht.

Meer over de houtdunning

dunning-laden-130


Heeft boomsgewijs bosbeheer de toekomst?

Martijn Jansma en Martijn Lourens zijn twee studenten aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, Bos en Natuurbeheer, en hebben Bosbouw/Urban Forestry als specialisatie. Hun studie heeft zich deels op Landgoed Eyckenstein afgespeeld: als afstudeeropdracht hebben zij op Landgoed Eyckenstein onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van boomsgewijs bosbeheer.

Meer over het onderzoek boomsgewijs bosbeheer

onderzoek-martijn-en-martijn-130


Theo Ruijs als nieuw bestuurslid verwelkomd

In vorige nieuwsbrief konden we u melden dat Theo Ruijs zijn functie als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein aanvaard heeft. Zoals aangekondigd stellen we hem nu graag aan u voor. We verwachten dat Theo een grote inbreng zal hebben en prijzen ons gelukkig met deze versterking van het bestuur.

Meer over Theo Ruijs

theo-ruijs-130


Studentenproject: Ontwerp duurzame ‘tiny houses’

Vanuit het MBO College Hilversum ontving Eyckenstein een verzoek om medewerking te verlenen aan een bijzonder studentenproject. De opdracht die de studenten kregen, is het bedenken van een business- en marketingplan en een aantrekkelijk ontwerp voor ‘shortstay’ verblijf in de vorm van zelfvoorzienende ‘Tiny Houses’. Met het project doet het MBO College Hilversum mee aan twee wedstrijden, uitgeschreven door Link in the Loop en door Hilversum 100.

Meer over het project ‘tiny houses’

 

tiny-house1-130


Eyckenstein zeer betrokken bij sKBL

Drie jaar geleden werd na het succesvolle ‘Jaar van de Historische Buitenplaats 2012’ een nieuwe organisatie opgericht: sKBL, stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen, om zo een vervolg te kunnen geven aan de grotere aandacht voor historische buitenplaatsen en de problematieken die er mee samenhangen. Eyckenstein is vanaf het begin zeer betrokken.

Meer over de betrokkenheid bij sKBL

 

skbl-130


Open Monumentendag 2017: Boeren, burgers en buitenlui

“Boeren, burgers en buitenlui” was dit keer het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag. Minder geschikt voor het buitenhuis Eyckenstein om mee te doen, maar des te meer juist voor zowel Boerderij Eyckenstein (gevestigd in de oude boerderij De Tolboom) als Tuinderij Eyckenstein en Agnes Kruiden (beide in de historische moestuin).

Meer over de Open Monumentendag

 

open-monumentendag-2017-luuk-130


Van onze vrijwilligers

Sinds de vorige nieuwsbrief is er al weer veel werk door onze vrijwilligers verricht. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat we zeer veel waardering hebben voor al het werk dat zij steeds met veel enthousiasme leveren. Op het landgoed zijn drie verschillende ploegen werkzaam.

Meer over de vrijwilligers

 

vrijwilligers-201709-zinksloot-130


Vernieuwde bloemenmedaillons laten zich in vol ornaat zien

Het was natuurlijk wel een beetje spannend wat eruit zou komen. In december berichtten we al dat de bloemenmedaillons voor het huis geheel vernieuwd waren: elk seizoen zou er weer een andere samenstelling van bloeiende planten te zien zijn. Maar zou dat ook echt lukken? We mogen, nu aan het eind van de zomer, zeer tevreden zijn over de bloemenpracht die dit heeft opgeleverd.

Meer over de wekelijkse werkploeg

 

20170820-eyckenstein-september-130