september 2018


Kruidenvrouw Agnes Looman in de schijnwerpers

Al bijna tien jaar heeft Agnes Looman haar kruidentuin in de moestuin van Landgoed Eyckenstein. Tijd om haar eens in de schijnwerpers te zetten.

Meer over Agnes Looman

agnes-bij-bloemen-130


Gevolgen langdurige droogte

Hevige sneeuwval in december, twee stormen in januari en afgelopen zomer een langdurige droogte… Ons land heeft een periode van extreme weersomstandigheden achter de rug. Over de sneeuw en de stormen schreven we in maart al. Wat zijn de gevolgen van de extreem lange droogte voor het landgoed?

Meer over de langdurige droogte

droogte-130


Studiedag over historische moestuinen op Eyckenstein

Nog midden in de zomer vond op 24 augustus een studiedag over historische moestuinen plaats op Eyckenstein. De studiedag ‘Naar een nieuw elan voor historische moestuinen’ op initiatief van stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) was bedoeld om de betrokkenen met ideeën te voeden om verder te gaan of een oude tuin nieuw leven in te blazen.

Meer over de studiedag historische moestuinen

moestuindag-groep-130


Japanse duizendknoop bijna uitgeroeid

In vele delen van de wereld is de strijd aangebonden met de sterk woekerende exoot Japanse duizendknoop. Terwijl de moed velen hierbij in de schoenen zinkt, is het de beheerploeg op Landgoed Eyckenstein in drie jaar tijd gelukt om deze ongewenste plant grotendeels uit te roeien. We vroegen René Langedijk en zijn vrijwilligers naar hun geheim.

Meer over de uitroeiing van de Japanse duizendknoop

japanse-duizendknoop-wortelstok-130


Koetsierswoning wordt gerestaureerd

Langs de Dorpsweg tegenover Eyckenstein staat de voormalige Koetsierswoning. Dit Rijksmonument is onlangs vrijgekomen en wordt grondig gerestaureerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. We duiken in de bouwgeschiedenis van deze opmerkelijke woning.

Meer over de restauratie van de Koetsierswoning

koetsierswoning-zijaanzicht-130


Project herstel van de koude bak

Twee jaar geleden hebben we u al een geïnformeerd over de restauratieplannen van de koude bak in de moestuin van Eyckenstein. Toen zijn twee van de zes ramen van de bak al hersteld, nu gaat het project echt van start.

Meer over schrijven op Eyckenstein

koude-bak-130


Open Monumentendag september 2018

‘In Europa’ was het thema van Open Monumentendag 2018. Het historische park achter Eyckenstein was voor deze gelegenheid voor het publiek opengesteld. Rond de 250 bezoekers genoten op deze zonnige dag van het mooie park in de Engelse landschapsstijl.

Meer over Open Monumentendag

omd-2018-aanbieden-130