Nieuwsbrief juni 2016

 

juni 2016


Meer dan duizend scholieren bezoeken Eyckenstein

Dit voorjaar hebben 1070 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente De Bilt meegedaan aan een project over Buitenplaatsen, georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht en KunstCentraal in samenwerking met jeugdtheaterschool Masquerade en Landgoed Eyckenstein. In totaal 38 schoolklassen bezochten Eyckenstein en het Springerpark.

Meer over de scholieren op Eyckenstin

Scholen 2016 op Eyckenstein gedichten - 130


Tuinderij Eyckenstein viert 10-jarig jubileum

Zaterdag 14 mei was een feestelijke dag op Tuinderij Eyckenstein: de tuinderij vierde die dag het 10-jarig jubileum. Van 10:00 uur ‘s morgens tot 14:00 uur ‘s middags was het een komen en gaan van vele tientallen bezoekers. De feestelijkheden werden extra opgevrolijkt door de live-muziek van de band Tutti Saxi, straatorkest uit Utrecht.

Meer over het 10-jarig jubileum

20160514 Nieuw bord Tuinderij Eyckenstein bij de weg - 130


Herstel van de Koude bak in de Moestuin

Eén van de historische objecten in de Moestuin is de Koude bak (of Platte bak). Belangrijkste aandachtspunt zijn de glazen ramen, die erop behoren te liggen. Enkele jaren geleden zijn twee van de zes ramen van de platte bak al hersteld. Nu willen we de overige vier ramen nog terug brengen, zodat het gebruik hiervan weer mogelijk is en bezoekers kunnen zien hoe dit vroeger ging.

Meer over het herstel van de Koude bak

Koude bak 130


Rutger Wessel baron van Boetzelaer 70 jaar op Eyckenstein

Rutger Wessel baron van Boetzelaer, de huidige eigenaar van het landgoed, woonde in zijn jeugd in Dinther (NB). In juni dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat hij op Eyckenstein kwam wonen. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. In dit artikel beschrijven we hoe hij zich in die tijd het beheer van het landgoed eigen maakte.

Meer over Rutger Wessel baron van Boetzelaer

Zeventig jaar op Eyckenstein - 130


Vrijwilligers steunen Eyckenstein

Wij hebben bijzonder veel waardering voor alle vrijwilligers die met hun inzet Eyckenstein steunen. Er wordt in verschillende vrijwilligersgroepen gewerkt, die elk hun specifieke werkzaamheden doen, in het bos, in het park en in de moestuin. We willen het aantal vrijwilligersdagen uitbreiden en zijn daarom op zoek naar meer vrijwilligers.

Meer over de vrijwilligers

Vrijwilligers steunen Eyckenstein - 130


Omvorming van het Boetzelaersveld

In het noordelijkst gelegen deel van landgoed Eyckenstein, langs het pad Loosdrechtsspoor, ligt een uitgestrekt landbouwgebied van 11,5 ha. Het gebied is begin vorige eeuw ontgonnen en voor landbouw geschikt gemaakt door Mr. Willem Carel baron van Boetzelaer (1845-1934) en wordt daarom ook het Boetzelaersveld genoemd. Landgoed Eyckenstein is al vele jaren met de provincie Utrecht in overleg om dit gebied tot natuur om te vormen.

Meer over de omvorming van het Boetzelaerveld

Boetzelaersveld 130


Meer over de Schrijven in Tuinderij Eyckenstein

Schrijven over je leven tussen de geurende lavendel en oranje pompoenen. Dat kan deze zomer in de prachtige moestuin van Landgoed Eyckenstein. De geuren en kleuren van de tuinderij maken herinneringen wakker over vroeger. En die zet je op papier. Op 1 juli gaat in de Oranjerie naast de moestuin de cursus van start onder leiding van Elly Rijnbeek, journalist en tekstschrijver.

Meer over Schrijven in Tuinderij Eyckenstein

Schrijven op Eyckenstein - 130


Geocaching-route De Tolboom

Geocaching is een buitenspel, waarbij gebruik gemaakt wordt van GPS om ergens in het veld een verstopplaats te vinden. Over Landgoed Eyckenstein lopen enkele geocaching-routes. Eén daarvan is route “De Tolboom”, genoemd naar boerderij De Tolboom aan de Eikensteeg. De Tolboom cache is een multi cache en is geschikt voor het hele gezin: een mooie wandeling met goede wegen en bospaden.

Meer over Geaocaching-route De Tolboom

Geocaching gevonden 130


Vleermuizenonderzoek van start

Maandagavond 6 juni is het IVN gestart met een vleermuizenonderzoek op Landgoed Eyckenstein. Het doel van het onderzoek is vooral te weten te komen welke soorten er op Eyckenstein voorkomen en in welke delen van het landgoed deze soorten zich ophouden. Lex en Tineke van Boetzelaer van Eyckenstein hebben de eesrte avond meegelopen.

Meer over het vleermuizenonderzoek

Vleermuisdetector 130