Nieuwsbrief maart 2016

 

maart 2016


Nieuwe website

Landgoed Eyckenstein heeft een geheel vernieuwde website. De oude opzet van de website was uit 2001 en was langzamerhand sterk verouderd. In de nieuwe website zijn de twee oude sites van Eyckenstein en de Stichting Vrienden van Eyckenstein met elkaar geïntegreerd. Van deze gelegenheid hebben we gebruik gemaakt om ook een nieuw logo in gebruik te nemen. Hopelijk bent u net zo enthousiast als wij.

Meer over de nieuwe website

Logo_landgoed_eyckenstein_klein


Vastlegging mondelinge geschiedenis

Het vastleggen van wat oude mensen in hun geheugen hebben staan (ook wel ‘mondelinge geschiedenis’ of ‘oral history’ genoemd), staat tegenwoordig erg in de belangstelling. Men is zich ervan bewust dat ongeschreven geschiedenis verloren gaat als het niet vastgelegd wordt. Ook op Eyckenstein zijn we al jaren bezig de mondelinge geschiedenis vast te leggen, zowel de familiegeschiedenis als de geschiedenis van Eyckenstein.

Meer over de mondelinge geschiedenis

Van Boetzelaer Wendela en Anna lezen de agendas - nieuwsbrief


Onderzoek broedvogels op Landgoed Eyckenstein

Gert Prins uit Epe is begonnen aan een grootscheepse broedvogelinventarisatie op Landgoed Eyckenstein. Dat pakt hij heel professioneel aan volgens de methode van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Lex van Boetzelaer van Eyckenstein is een dagdeel met hem meegelopen om eens te ervaren hoe dat in z’n werk gaat.

Meer over het broedvogelonderzoek

Gert Prins tijdens broedvogelonderzoek - nieuwsbrief


Laanbomen en andere bomenrijen

Wat maakt landgoederen zoals Eyckenstein zo karakteristiek? U zult waarschijnlijk zeggen: een groot landhuis met een groot stuk grond erbij. Waar u zich misschien minder van bewust bent, zijn de vaak zeer oude lanen met eveneens al zeer oude laanbomen. Meestal zijn dat eiken en beuken. Met name in het zuidelijke gedeelte hebben de meeste lanen laanbomen. Verder zijn er ook nog bomenrijen langs de Zinksloot te vinden.

Meer over de laanbomen

Laanbomen langs Eikensteeg 20140802 - nieuwsbrief


Geslaagde eerste buitenwerkdag van 2016

Op 12 maart was er weer een buitenwerkdag op Landgoed Eyckenstein. Voor het eerst hadden we die op dezelfde dag als NL doet gepland, zodat we een gemengd gezelschap hadden van onze eigen vrijwilligers en vrijwilligers die zich via NL doet hadden opgegeven. Met alle vrijwilligers zijn we aan de slag geweest om alle boomopslag en overhangende takken op wandelpaden te verwijderen.

Meer over de eerste buitenwerkdag

Buitenwerkdag 20160312 stokzaag - nieuwsbrief


Tuinderij Eyckenstein viert 10-jarig jubileum

In 2016 bestaat Tuinderij Eyckenstein 10 jaar en dat gaan we vieren! Maart 2006 is tuinder Luuk Schouten gestart met het opzetten van een biologische tuinderij op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein. En nu zijn we 10 jaar verder. Daarom houdt Luuk op zaterdag 14 mei van 10:00 uur tot 16:00 uur Open dag. Om 12:00 uur brengt Luuk graag samen met u een toost uit op de Tuinderij.

Meer over de open dag in de tuinderij

Luuk voor 10-jarig jubileum - nieuwsbrief


Portret van een tuin

Nog meer activiteiten in verband met het 10-jarig jubileum van Tuinderij Eyckenstein: Op 28 april wordt in de Oranjerie naast de tuinderij de film ‘Portrait van een tuin’ vertoond. In een eeuwenoude moestuin op een Nederlands landgoed (Dordwijk) werken een 85-jarige snoeimeester (Jan Freriks) en de tuinman aan de leibomen. De film volgt de moestuin en de gesprekken van de twee gedurende de seizoenen.

Meer over Portrait van een tuin

 Portret van een tuin - nieuwsbrief