Oktober 2016


Historische beuken geveld

Afgelopen maand hebben we op Eyckenstein twee kolossale historische beuken moeten vellen. Beide beuken waren aan het einde van hun leven gekomen en moesten worden opgeruimd voordat ze gevaarlijk voor passanten zouden gaan worden, vanwege de kans op vallende takken. Eén van de twee gevelde beuken was de enorme rode beuk die het einde van het Springer-park markeerde.

Meer over de historische beuken

Rode beuk geveld - 130


Nacht van de Buitenplaats

Tijdens de Nacht van de Buitenplaats op zaterdag 10 september reisden we 200 jaar terug in de tijd en ontmoetten we heer Eyck van Zuylichem, die ons vertelde over de ontwikkeling van zijn landgoed. Al wandelend door het park vertelde hij over spannende gebeurtenissen die hij net had meegemaakt. De Nacht van de Buitenplaats wordt jaarlijks georganiseerd op buitenplaatsen in de provincie Utrecht.

Meer de Nacht van de Buitenplaats

Nacht van de Buitenplaats - 130


Bestrijding woekerende exoten leidt tot resultaat

Afgelopen jaren is er met het verrichten van vrijwilligerswerk veel aandacht besteed aan het bestrijden van enkele zogenoemde ‘invasieve exoten’, uitheemse soorten die hier woekeren. De vrijwilligersploegen op Eyckenstein zijn al enkele jaren bezig met het bestrijden van Amerikaanse vogelkers. Dat begint nu duidelijk tot resultaat te leiden.

Meer over bestrijding van woekerende exoten

Amerikaanse vogelkers 20160924 - 130


Eerste resultaten broedvogelonderzoek

In de nieuwsbrief van maart dit jaar heeft u al kunnen lezen over de broedvogelinventarisatie op Landgoed Eyckenstein door Gert Prins. Deze inventarisatie is inmiddels uitgevoerd. Gert Prins is nu druk bezig om alle gegevens uit te werken. In deze nieuwsbrief leest u enkele voorlopige bevindingen, zoals de top-5 van de meest waargenomen broedvogels.

Meer over de eerste resultaten van het broedvogelonderzoek

Broedvogels_broedkaart_20160910 - 130


Knooppuntenkaart ruiter- en menpaden Utrechtse Heuvelrug Midden en Noord

Voor ruiters en menners is er dit voorjaar een belangrijke mijlpaal bereikt. In mei is namelijk de Knooppuntenkaart van ruiter- en menpaden op de Utrechtse Heuvelrug Midden en Noord gereed gekomen en gepubliceerd.  In 2012 was de eerste Knooppuntenkaart Paardenroutes al in gebruik genomen. Samen beslaan ze de hele Utrechtse Heuvelrug, van Rhenen tot Randmeer.

Meer over de Knooppuntenkaart ruiter- en menpaden

Knooppuntenkaart - 130