Historische afbeeldingen

 

Trapgevel voor 1780

Eyckenstein-trapgevels-1610

Deze tekening is een replica van een tekening van Mr. Eyck van Zuylichem. Waarschijnlijk was dit het eerste stenen uitvoering van Eyckenstein, rond 1610 gebouwd. Of er voor die tijd nog een houten bouwwerk gestaan heeft, is niet bekend. In 1780 liet Adriaan Eyck het huis grondig verbouwen. De trapgevel werd verwijderd omdat deze te zwaar was voor de fundering, waardoor de gevel los van het huis was komen te staan.

Aquarel 1799

Eyckenstein_1799_achterzijde_uitsnede

Eyckenstein_1799_voorzijde_uitsnede

Dit is het huis na de grote verbouwing in 1780, getekend door Maurits Eyck. Beide tekeningen zijn uitsneden van een grotere aquarel die meer van de directe omgeving van het huis laat zien.

U ziet links de achterzijde en rechts de voorzijde van het huis.

 

Aquarel 1809

Eyckenstein_1809

Getekend door Maurits Jacob Eyck. Op de achterzijde van deze aquarel, die  blijkbaar door Maurits Jacob Eyck als ansichtkaart verstuurd is, staat een Franse tekst:

Oorspronkelijke Franse tekst:

“en voyant lesquisse de la batiment souvenez vous chere mimi de ces habitans, ainsi que de l’architecte
Votre tres devoué cousin & ami
M.J. Eyck
Eyckenstein
24 mars 1817.”

Vertaling:

“ziende de schets van dit gebouw herinner u lieve schat zijn bewoners, evenals de architect
Uw zeer toegenegen neef & vriend
M.J. Eyck
Eyckenstein
24 maart 1817.”

Met “de architect” doelde Maurits Jacob op zichzelf.

 

Lithografie 1822

Eyckenstein_Chateau_de_Maartensdijk

Eyckenstein, gezien vanuit het zuidoosten (lithografie van omstreeks 1822) Onderschrift:  “Chateau de Maartensdyk (Provence d’Utrecht)” De balkons links en rechts waren hier nog niet aanwezig, wel de (toen nog zespotige) klokkenstoel en de borstwering op het dak.

Deze lithografie is gemaakt door de in Brussel geboren Jean Baptiste Madou (1796-1877). Madou moet het toenmalige Rijk der Lage Landen en de Provinciën ervan doorgereisd hebben, waarbij hij meerdere landschappen en kastelen heeft geschilderd, waaronder dus Eyckenstein.

De lithografie is ook te vinden in het boek van J.J. de Cloet “Voyage pittoresque dans le Royaume des Pays – Bas”, verschenen tussen 1822 en 1825 (Editions Jobard).

 

Bord 1830

Eyckenstein_1830_bord_bovenzijde

Eyckenstein_1830_bord_onderzijde

Foto 1: Van antiquair Atelier Frere in Luxemburg ontvingen wij in het voorjaar van 2007 tot onze verrassing deze foto met een afbeelding van Eyckenstein op een bord. Tot dan toe wisten we niet van het bestaan van dit bord. Volgens deze antiquair is het bord omstreeks 1830 gemaakt door P.J. Boch in Luxemburg, op grond van een lithografie van Jean Baptiste Madou  (zie lithografie). Op enkele details na zijn de afbeeldingen hetzelfde. Het bord is gemaakt volgens de methode “décor noir imprimé”,  die omstreeks 1820 ingevoerd werd. Boch heeft een aantal prenten van Madou toen gebruikt om een reeks decoratieve borden en platen met kastelen te vervaardigen.

Foto 2: Onderzijde van het bord met een afbeelding van Eyckenstein (1830). Het opschrift luidt: “MANUFACTURÉ DE PORCELAINE OPAQUE DE P.J. BOCH. à Luxembourg”.

 

Alle bij Eyckenstein horende gebouwen in 1850

Lint_met_gebouwen_Landgoed_Eyckenstein_1850

Lint_met_gebouwen_Landgoed_Eyckenstein_1850_achterzijde

Op 87-jarige leeftijd heeft Maurits Jacob Eyck in 1850 een lint gemaakt met tekeningetjes van ruim vijftig gebouwen die toen in zijn bezit waren. Het lint is nu in bezit bij één van de nazaten van Maurits Jacob Eyck. Achter op het lint staan alle nummers met de namen van de gebouwen.

Het landhuis in 2011

Eyckenstein-2011

Na de verbouwing in 1884 door Willem Carel van Boetzelaer kreeg Eyckenstein de uiteindelijke vorm die het nu nog steeds heeft. Aan de buitenzijde zijn er na die tijd geen wijzigingen meer geweest. De twee zijvleugels werden gesloten en kregen een extra verdieping met balkon. Rechts op de begane grond zijn de ronde ramen van de Moorse kamer te zien.”