Mauritshoeve

 

Eyckenstein_mauritshoeve
Eyckenstein_Mauritshoeve_1e_steen_20100418

 

Foto 1: Restaurant de Mauritshoeve

Foto 2: Eerste steen van de Mauritshoeve; het opschrift:

“M:A:F: EYCK TOT  ZUYLICHEM 1 MEI 1877”

Nadat Nicolaas Laurens Burman Eyck tot Zuylichem de oostelijke helft van  het landgoed van de familie Van Boetzelaer had terugkocht (zie: Geschiedenis  van  het  landgoed), liet hij daar in 1876 de Mauritshoeve als boerderij bouwen. Vermoedelijk is de Mauritshoeve  vernoemd naar zijn overleden broer Maurits Adriaan Frans (1843 – 1873) of naar de zoon van de broer van Nicolaas Laurens, met eveneens de naam Maurits Adriaan Frans Eyck (geb. 1873), die de eerste steen gelegd heeft (zie foto).

Uit een brief in 1936 blijkt dat het als dubbele tuinmanswoning in gebruik was. In die tijd is een deel tot restaurant / theetuin verbouwd. Door de jaren heen won de horeca het van het boerenbedrijf. Op het weiland langs de weg heeft jarenlang een grote houten theepot gestaan, in de volksmond werd het dan ook “De Theepot” genoemd.

Nadat Rutger Wessel van Boetzelaer het land met de Mauritshoeve gekocht had hebben verscheidene eigenaren er hun horecabedrijf gehad. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was er een theetuin gevestigd. Geleidelijk heeft de theetuin zich via een dorpskroeg tot een goed lopend restaurant ontwikkeld, waar men na een mooie boswandeling, fietstocht of paardenrit kan lunchen of dineren. De huidige ondernemer heeft het in 2000 overgenomen.

 

Uw evenement in de Mauritshoeve

ook het Koetshuis is via restaurant de Mauritshoeve te huur voor partijen.

 Meer informatie