Oranjerie

 

Eyckenstein-Oranjerie-binnenzijde-voor
Eyckenstein-Oranjerie-binnenzijde-achter

Eyckenstein-Oranjerie-buitenzijde

Een Oranjerie is een gebouw waar men vroeger in de winter de sinaasappelboompjes bewaarde, zodat ze niet bevroren. De Oranjerie op Eyckenstein staat aan de buitenzijde van de muur van de moestuin tegen de Grote kas aan. De tuinmuur loopt er als het ware tussendoor. De Oranjerie is tegelijk met deze kas gebouwd, omstreeks 1880. Het opmerkelijke is dat de Oranjerie en de kas elk voor zich niet symmetrisch zijn, maar dat ze samen wel (ongeveer) symmetrisch zijn. Het dak aan de zuidzijde is helemaal in glas uitgevoerd.

Afgelopen eeuw is de Oranjerie door de familie Van Boetzelaer vooral als opslag- en werkruimte gebruikt. Toen tuinder Luuk Schouten de moestuin ging gebruiken, is de Oranjerie helemaal opgeknapt en geschikt gemaakt voor bijeenkomsten.