Verdwenen Oranjerie

 

Eyckenstein_Tuinontwerp_Orangerie
Eyckenstein_Oranjerie-1850
Eyckenstein_Sierstenen_Oranjerie

 

Afbeelding 1: Oranjerie op het tuinontwerp van Leonard Springer

Afbeelding 2: Eén van de ruim vijftig  tekeningetjes op een lint die Maurits Jacob Eyck van Zuylichem in 1850 (op 87-jarige leeftijd) maakte van alle bouwwerken die toen in zijn bezit waren. Het lint is nu in bezit bij één van zijn nazaten.

Afbeelding 3: Opgegraven zandstenen blokken van de Oranjerie (december 1959). Deze stenen bleken allemaal netjes in een groot gat weggestopt te zijn.

Ten oosten van het Koetshuis, vlak ernaast, heeft tot eind van de  negentiende eeuw een grote oranjerie gestaan. Dit gebouw is omstreeks 1820/1825 door Mr. Maurits Jacob Eyck gebouwd en is op de luchtfoto en op het tuinontwerp te zien. De Eikensteeg (ofwel  Eyckensteinsesteeg), die  langs de Mauritshoeve de Eyckensteinse bossen in leidt, is er indertijd een stukje voor in oostelijke richting omgelegd. Hierdoor is er een merkwaardige kronkel strak om de hoek van de Mauritshoeve heen ontstaan.

De oranjerie moet een luxe gebouw met zuilen geweest zijn. Omdat het gebouw in oppervlakte groter dan Eyckenstein was, bestaat het vermoeden dat er zich ook één of twee woningen in bevonden moeten hebben, maar concrete aanwijzingen daarvoor zijn niet gevonden.

In 1885 is de Oranjerie door mr. Willem Carel baron van Boetzelaer weer  afgebroken.  Alleen een aantal oude grote zandstenen blokken die er nog liggen, duiden dat er ooit iets gestaan heeft.