Kassen

Kassen na restauratie
Eyckenstein_Grote_Kas_20120630
Eyckenstein-kleinekas
Eyckenstein_Kleine_Kas_20120630

In de moestuin staan twee kassen, rijksmonumenten; de grote kas (de druivenkas) en de kleine kas (de orchideeënkas). Beiden zijn rond 1880 gebouwd. De grote kas is in het zogenaamde “moestuin-ensemble” opgenomen, de orchideeënkas heeft een eigen monumentennummer.

De asymmetrische Druivenkas is tegen de tuinmuur aan gebouwd en is het spiegelbeeld van de oranjerie die tegen de buitenzijde van de tuinmuur is gebouwd. In de Druivenkas staan nog steeds druivenplanten van het eerste begin of afleggers daarvan van het ras Blauwe Frankenthaler. De kas is verder in gebruik voor de teelt van biologische groenten.

De Orchideeënkas heeft gebogen ramen. Tot en met de eerste jaren van deze eeuw is deze kas daadwerkelijk gebruikt voor het kweken van orchideeën. Voor de restauratie groeiden allerlei bijzondere varen soorten in de binnen- en buitenmuren gevestigd.

In 2015 zijn de kassen volledig gerestaureerd. De moestuin en de kassen zijn in gebruik als biologische tuinderij en is open tijdens ‘het seizoen’.

Foto 1 en 2: Grote kas (Druivenkas) na en voor de restauratie.

Foto 3 en 4: Kleine kas (Orchideeënkas) met gebogen ruiten tijdens en voor de restauratie.

Restauratie

Beide kassen waren tot eind 2014 in slechte staat en waren dringend aan restauratie toe. In de eerste helft van 2015 kwam deze lang gekoesterde wens uit. Met subsidies en giften die de Stichting Vrienden van Eyckenstein ontving was mogelijk om beide kassen in oude luister te herstellen. Lees verder over de restauratie.

Lees verder over de restauratie