Moestuin

Eyckenstein_moestuin

 

Tegenover Eyckenstein, aan de zuidzijde van de weg, ligt de oude moestuin van ongeveer 1 hectare groot. Oorspronkelijk behoorde hij bij het huis Berkenstein, dat niet meer bestaat.

Op de kaart van het landgoed is de ligging van de moestuin in de uiterste hoek van het landgoed te zien.

Indeling

De moestuin is rechthoekig van vorm en wordt in de lengte verdeeld door het tuinpad dat van noord naar zuid loopt. Oorspronkelijk is de moestuin geheel, of tenminste grotendeels ommuurd geweest. Nu staat er alleen nog aan de westelijke helft van de noordzijde een tuinmuur. De oostelijke helft van deze zijde wordt afgeschermd door de Oranjerie en de grote monumentale  kas. Vlak bij de toegangspoort staat langs ook de kleine kas en daarnaast nog enkele oude kweekbakken. Het overgrote deel van de moestuin is vollegrondsteelt.

Kaart-Eyckenstein-Moestuin

 

De moestuin is tegenwoordig biologische tuinderij.

Bekijk onze landgoedprodukten 

 

De laatste tuinman, Jan C. Loos

De moestuin van Eyckenstein was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Voor de laatste tuinman, Jan C. Loos, die maar liefst 40 jaar in dienst van Rutger Wessel baron van Boetzelaer op Eyckenstein heeft gewerkt, kwam zijn kennis van het kweken van groenten en glasteelt goed van pas. In de grote druivenkas, die tegen de zuidmuur van de oranjerie is gebouwd, staan nog steeds enkele stammen Frankenthalers, een blauw druivenras dat bekend staat om zijn vroege rijping, goede smaak en dunne schil. In de kas werden komkommers, tomaten, paprika’s, meloenen, sperziebonen, vroege sla en zelfs enkele vroege aardappels gekweekt. Op de tabletten werden eenjarige tuinplanten gezaaid, die later in de borders bij het huis werden uitgezet.

 • Meer over Jan Loos

  De orchideeënkas (de kleine kas) is door Jan in ere hersteld. Met zijn orchideeën-vriend werd de kas, met de unieke gebogen ruiten, schoongemaakt, kapotte ruiten vervangen, tabletten gerestaureerd, de ijzeren spanten ontroest en opnieuw geschilderd. Er werd een verwarming geïnstalleerd zodat de verzamelde orchideeën in de winter niet zouden bevriezen. Zo kreeg deze unieke kas, die rond 1880 is gebouwd, weer zijn originele functie terug. De tuinbaas in die jaren was een kenner, die zelfs tentoonstellingen in Parijs bezocht.

  Orchideeën waren de grote passie van Jan. Hij heeft drie reizen naar Venezuela gemaakt om te zien waar en hoe de orchideeën groeien. De orchideeënkas was Jan zijn domein, waar hij van ‘zijn baas’, Rutger Wessel van Boetzelaer alle ruimte kreeg om zijn planten te verzorgen. Omdat toen de oranjerie niet meer gebruikt kon worden werden de kuipplanten in de winter in het voorste deel van de kas geplaatst.

  De groentetuin werd intensief benut, naar de wensen van de familie van Boetzelaer en de tuinman. Groenten, aardappels, aardbeien, frambozen, bessen, kruisbessen. In de koude bakken, waar mogelijk weer in orde gemaakt door Jan, werden aardbeien, sperziebonen, sla en speciaal voor Rutger Wessel van Boetzelaer radijsjes gekweekt. Nooit hebben sperziebonen, doperwtjes, andijvie, rode kool of bietjes lekkerder gesmaakt dan uit de moestuin van Eyckenstein. In de zomer werd er geweckt voor de winter. Wintergroenten werden vers van het land gehaald. Naast het werken in de groentetuin was Jan ook zeer regelmatig met Rutger Wessel van Boetzelaer in de bossen aan het werk. In de moestuin werden ook bomen, hulst en kerstbomen gekweekt.

  In 2009 is Jan Loos overleden. Met hem is de laatste tuinman en tevens het laatste personeelslid van Eyckenstein van ons heengegaan.

  Eyckenstein_Jan-Loos-in-de-Jeep-20020500

  Jan Loos in de Willy’s vredes-Jeep, met eigenaar Rutger Wessel van Boetzelaer aan het stuur (mei 2002). Zo waren ze zeer vaak samen aan het werk. Met al die jaren van samenwerking heeft zich een hechte vriendschap ontwikkeld.

Landgoedprodukten

In 2005 en 2006 is de moestuin van Eyckenstein betrokken geweest bij het project “Historische moestuinen met nieuwe opdracht” in opdracht van Stichting Gastvrije Aarde met financiering van onder andere Belvedere, dat werd uitgevoerd door Land & Co.  Bedoeling van dit project is “Verkenning van bestaande tuinen en ontwikkelen van nieuwe ruimtelijke en economische concepten voor historische moestuinen”. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de moestuin in april 2006 in gebruik is genomen als biologische Tuinderij Eyckenstein door Luuk Schouten.

In augustus 2009 is de kruidentuin van Agnes Kruiden erbij gekomen, waar geneeskrachtige kruiden worden geteeld.

In 2015 zijn beide kassen gerestaureerd en weer volop in bedrijf.

Eyckenstein_Biologische_moestuin_20060603