Bos

Natuur_bos2

Uitgestrekte bossen

Het grootste deel van het landgoed rond het landhuis bestaat uit een uitgestrekt bosgebied afgewisseld met landerijen.
In het bos staat zowel naaldhout, zoals sparren, grove den, zilverspar, douglas als loofhout, bijvoorbeeld eiken, beuken en berken, lijsterbessen en krentenboompjes

Bos-Dikste-bomen

Dik, dikker, dikst

Van de meeste boomsoorten hebben we gemeten welke van die soort het dikste exemplaar op Landgoed Eyckenstein is. Met de dikte bedoelen we hier de omtrek van de boomstam op 1,50 m boven het maaiveld. Op de kaart hieronder staat aangegeven waar elke dikste boom staat, hoe dik de stam is en wanneer de dikte gemeten is.

De ene boomsoort kan veel dikker worden dan de andere. Zo hadden de twee dikste krenteboompjes in 2013 beide een omvang van 66 cm, terwijl de dikste beuk een omvang had van 4,55 m. Deze beuk is tevens de allerdikste boom van het hele landgoed. Hij staat bij de ingang vanaf de Dorpsweg naar de Moestuin (links onder op de kaart) en is dus voor iedereen zichtbaar.

Zes van de weergegeven dikste bomen staan in het Springerpark en zijn alleen tijdens rondleidingen te bewonderen.

Zinksloot

Vanaf de vijver achter het landhuis loopt de zinksloot tot diep in het bos (zie de kaart). Ooit is deze aangelegd om het gebied te ontginnen. Lang geleden werd hierover met een schuit het bos in en uit gevaren. Door de zinksloot stroomde altijd veel water vanuit het bos naar de vijver en vandaar door Maartensdijk naar het westen. Met de huidige lage grondwaterstand staat de sloot veelal droog en is varen hier niet meer mogelijk. Langs de westzijde van de sloot is indertijd een zogenaamd “jaagpad” aangelegd: een pad voor vanwaar de trekschuiten door het water getrokken werden.

Natuur_Bos2_Sloot_