Evenementen

Met enige onregelmatigheid vinden er bijzondere evenementen plaats op Eyckenstein.

 

Voorstelling Don Quchot door Theater in ‘t Groen in juni 2017

 

Voorstelling Don Quichot op Landgoed Eyckenstein
door Theater in ‘t Groen

van 14 t/m 18 juni 2017
Kaartverkoop: www.theaterinhetgroen.nl

 

Wandeling door het park tijdens Nacht van de Buitenplaats op 10 september 2016

Tijdens Open Monumentendag op 10 september 2016 was in Utrecht ook de 3e Nacht van de Buitenplaats. Een aantal buitenplaatsen in de provincie Utrecht waren op dit ongebruikelijke tijdstip te bezoeken. Een kans die je niet vaak krijgt. Tijdens de historische wandeling in het park met ‘Burgemeester Maurits Eyck van Zuylichem’ was het park van Landgoed Eyckenstein voor deze gelegenheid toegankelijk.

Wij hebben ons naar Eyckenstein in 1816 verplaatst: Burgemeester Maurits Eyck van Zuylichem was druk met de ontwikkeling van zijn landgoed. Vanuit Utrecht vertrekken dagelijks schuiten via de praamgracht en zijn net aangelegde kanaal (zinksloot) naar achtergelegen gebieden in het bos. De handel verloopt voorspoedig, maar in Maartensdijk doen vreemde geruchten de ronde en wat zijn die bewegende lichtjes in de avonduren in het bos?

Eyckenstein-theater3

Open Monumentendag tweede zaterdag in september

Wanneer mogelijk neemt Eyckenstein deel aan Open Monumentendag. Aankondigingen hierover vindt u in lokale media of op deze website. Onder andere in 2009, 2012 en 2013. In 2014 was het thema ‘op reis’ In en bij het koesthuis was een tentoonstelling te zien van historische rijwielen, motoren, auto’s en rijtuigen.

Shakespeare bij de vijver

In 2013 werd, ter gelegenheid van het 900 jarig bestaan van de Gemeente De Bilt de theatervoorstelling ‘Wat u maar wilt’ van William Shakespeare uitgevoerd. Theater in ’t Groen, jeugdtheaterschool Masquerade en Het Kunstenhuis maakten er een waar spektakel van, met optimaal gebruik van de elementen van het park.

Eyckenstein-theater
Eyckenstein-theater2

Nacht van de Buitenplaats

Aansluitend op Open Monumentendag 2014, 13 september, heeft Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) diezelfde avond de eerste Nacht van de Buitenplaats georganiseerd. In de hele provincie Utrecht waren vele buitenplaatsen ‘s avonds voor publiek geopend. De deelnemende buitenplaatsen werden letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers gezet.
Bezoekers genoten van de nachtelijke sfeer van het park dat anders voor publiek gesloten is.

2012 Jaar van de Historische Buitenplaats

De doelstellingen van het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 werden door Eyckenstein van harte onderschreven. Waar mogelijk werd tijdens het jaar een bijdrage gegeven. Zo werd in juni 2012 een open dag georganiseerd waarbij het park was opgesteld. Bezoekers konden vrijuit dwalen door het park, deelnemen aan rondleidingen of rondritten met een koets.

Eyckenstein-koetstocht