Gebouwen op het landgoed

Een landgoed is een compleet bedrijf waar verschillende soorten gebouwen onderdeel van uit maken. De gebouwen van Eyckenstein zijn allemaal vanaf de openbare weg te zien. Veel gebouwen op het landgoed staan er al honderden jaren en hebben vaak een net zo boeiende geschiedenis als het landhuis.

Gebouwen Eyckenstein_landhuis

Landhuis

Het eerste stenen huis op de locatie van Eyckenstein stamt waarschijnlijk uit 1610. In die tijd was het een herenboerderij. Of er daarvoor nog een houten huis gestaan heeft is niet bekend. De verschillende eigenaren hebben het steeds verder uitgebouwd tot het huidige landhuis.

Doordat de eigenaren in verschillende culturele periodes aan gebouwd hebben, zijn bouwstijlen door elkaar te zien. De meest in het oog springende bouwstijl is thans de Neopalladiaanse stijl (classicistisch). Ook de Moorse kamer vormt een belangrijk onderdeel van het huis.

Eyckenstein wordt particulier bewoond.

Gebouwen Koetshuis

Koetshuis

Het koetshuis is te huur voor bijeenkomsten, huwelijken, condoleances en partijen via restaurant De Mauritshoeve.

Gebouwen Mauritshoeve

Mauritshoeve

Al jaren is de Mauritshoeve een geliefde pleisterplaats voor gasten uit de omgeving en passanten.

klein-Eyckenstein-2015-4-2

Klein Eyckenstein

Klein Eyckenstein staat recht tegenover het grote Eyckenstein en is rond 1850 waarschijnlijk voor de tuinman gebouwd.

Gebouwen koetsierswoning

Koetsierswoning

De Koetsierswoning is rond de tweede kwart van de 19de eeuw gebouwd en behoorde oorspronkelijk bij Berkenstein. Aan de voorzijde heeft het huis een schitterend vergezicht over het langgerekte weiland de Klieverkamp.

Gebouwen klein Eyckenstein

Boschboerderijtje

Eeuwen geleden was het een schaapskooi in een uitgestrekt heidegebied. Later is het een boerderijtje geworden en uiteindelijk is het nu als woning in gebruik. Het boschboerderijtje wordt particulier bewoond.