Evenementen

Met enige onregelmatigheid vinden er bijzondere evenementen plaats op Eyckenstein. Zoals theatervoorstellingen waarbij het park en de natuur onderdeel worden van de voorstelling. Wanneer mogelijk neem Eyckenstein deel aan de jaarlijkse Open Monumentendag. Eyckenstein biedt al een aantal jaar een gastvrij onthaal aan scholen in de Gemeente De Bilt. Vrijwel alle basisscholen nemen deel aan een project over buitenplaatsen.

Scholenbezoek; les over buitenplaatsen
(2016 en 2019)

In het voorjaar van 2016 hebben 1070 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 van 38 schoolklassen uit de gemeente De Bilt meegedaan aan een project over buitenplaatsen, georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht en KunstCentraal in samenwerking met Jeugdtheaterschool Masquerade en Landgoed Eyckenstein.

Tijdens een les op school ontdekten leerlingen waarom rijke stadsbewoners vroeger riante zomerverblijven bouwden. Weg uit de stinkende stad genoten de eigenaren in de zomermaanden van de rust, ruimte en natuur.

Op de fiets kwamen de leerlingen naar Eyckenstein en kregen de kinderen een theatrale rondleiding door het park en werden ze uitgedaagd een detailtekening te maken en zelf een gedicht te schrijven en voor te dragen, geïnspireerd op het natuurschoon om hen heen.

Ook in 2019 en 2020 vindt er weer een dergelijk project plaats.

Theatervoorstelling Don Quichot door Theater in ‘t Groen
(juni 2017)

Theater in ‘t Groen pakte in juni 2017 weer groots uit met de voorstelling Don Quichot. Met de uitvoering van dit toneelstuk heeft het toneelgezelschap Theater in ‘t Groen uit Groenekan zichzelf wederom goed op de kaart gezet. Het stuk werd van 14 t/m 18 juni vijf maal in het park achter Eyckenstein in de openlucht gespeeld en werd zelfs door de Koninklijke Biltse Harmonie ondersteund. Bijna iedereen kent het verhaal wel van Don Quichot, de hoofdpersoon uit de roman ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van de Spaanse schrijven Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). In zijn fantasie is Don Quichot een dappere ridder die met zijn knecht Sancho Panza onder andere tegen reuzen strijd, die in werkelijkheid windmolens zijn. Het park en haar mogelijkheden was volledig in de voorstelling opgenomen.

Theater in 't Groen - Don Quichot (2017)

Nacht van de Buitenplaats 2016 en 2014

Eyckenstein-theater2-Nacht-Buitenplaats

De Nacht van de Buitenplaats werd in Utrecht een aantal keer gehouden na Open Monumentendag. Buitenplaatsen bezoeken op tijden dat ze normaal gesloten zijn. De parken en huizen beleven in de avond en het donker. Een kans die je niet vaak krijgt.
In 2016 was er een theatrale wandeling in het park met ‘Burgemeester Maurits Eyck van Zuylichem’. Eyckenstein werd naar 1816 verplaatst: Burgemeester Maurits Eyck van Zuylichem was druk met de ontwikkeling van zijn landgoed. Vanuit Utrecht vertrekken dagelijks schuiten via de praamgracht en zijn net aangelegde kanaal (zinksloot) naar achtergelegen gebieden in het bos. De handel verloopt voorspoedig, maar in Maartensdijk doen vreemde geruchten de ronde en wat zijn die bewegende lichtjes in de avonduren in het bos?
In 2014 werden de deelnemende buitenplaatsen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers gezet. Bezoekers genoten op Eyckenstein in de schemering van de sfeer van het park dat anders voor publiek gesloten is.

Shakespeare in de vijver (2013)

In 2013 werd ter gelegenheid van het 900 jarig bestaan van de Gemeente De Bilt de theatervoorstelling ‘Wat u maar wilt’ van William Shakespeare uitgevoerd. Theater in ’t Groen, jeugdtheaterschool Masquerade en Het Kunstenhuis maakten er een waar spektakel van, met optimaal gebruik van de elementen van het park.

Eyckenstein-theater- Shakespeare