Het Landgoed

Landgoed Eyckenstein is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt in de Laagte van Pijnenburg, een lager gebied dat de Heuvelrug met het Gooi verbindt. Zoals de hele Utrechtse Heuvelrug kenmerkt dit gebied zich door een hoge dichtheid aan landgoederen en buitenplaatsen.

Eyckenstein is een complex rijksbeschermde buitenplaats. Dat betekent dat het geheel, het ensemble, bijzonder is en als zodanig instandgehouden moet worden. Naast het ensemble hebben negen onderdelen van landgoed Eyckenstein de status Rijksmonument met een eigen monumentnummer. Eén daarvan is het landhuis, maar ook het park achter het huis, het moestuinensemble en de Orchideeënkas in de moestuin. Het Boschboerderijtje langs de Eikensteeg en de Mauritshoeve zijn gemeentelijke monumenten.

Wat behoort er tot het landgoed

Het hele landgoed omvat ongeveer 450 ha. Daarvan ligt 185 ha aaneengesloten bij het landhuis. Grotendeels bestaat dit gebied uit bossen, maar ook uit boerderijen met akkers en weilanden. Het aaneengesloten deel met z’n langwerpige vorm strekt zich uit van het landhuis naar het noorden tussen Hollandsche Rading en Lage Vuursche en is bijna 4 kilometer lang en op het breedste punt zo’n 700 meter breed. Bij het landgoed horen ook nog de biologische boerderij, de biologische tuinderij en de kruidentuin, het koetshuis, restaurant de Mauritshoeve, Stal Arends en een aantal boerderijen in de omgeving. Overzichtskaart kernlandgoed

Geschiedenis

Meer weten over de geschiedenis van het landgoed?