Mauritshoeve

Nadat Nicolaas Laurens Burman Eyck tot Zuylichem de oostelijke helft van het landgoed van de familie Van Boetzelaer had terugkocht, liet hij daar in 1876 de Mauritshoeve als boerderij bouwen. Vermoedelijk is de Mauritshoeve vernoemd naar zijn overleden broer Maurits Adriaan Frans (1843 – 1873) of naar de zoon van de broer van Nicolaas Laurens, met eveneens de naam Maurits Adriaan Frans Eyck (geb. 1873), die de eerste steen gelegd heeft (zie foto).

Uit een brief in 1936 blijkt dat het toen als dubbele tuinmanswoning in gebruik was. In die tijd is een deel tot restaurant / theetuin verbouwd. Door de jaren heen won de horeca het van het boerenbedrijf. Op het weiland langs de weg heeft jarenlang een grote houten theepot gestaan, in de volksmond werd het dan ook “De Theepot” genoemd.
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was er een theetuin gevestigd. Geleidelijk heeft de theetuin zich via een dorpskroeg tot een restaurant ontwikkeld, waar men na een mooie boswandeling, fietstocht of paardenrit kan lunchen of dineren. De huidige ondernemer heeft het in 2000 overgenomen.

Foto 2: Eerste steen van de Mauritshoeve; het opschrift:
“M:A:F: EYCK TOT ZUYLICHEM 1 MEI 1877”

Uw evenement in het Koetshuis of de Mauritshoeve?