Nachtvlindernacht op Eyckenstein

2019-10

Wist u dat er maar liefst tweeduizend soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen. Niet zo verwonderlijk dus dat er op 30 en 31 Augustus een Nachtvlindernacht georganiseerd is. In de Moestuin van Eyckenstein hebben Jasper Rijsdijk en Luuk Schouten (beide van Tuinderij Eyckenstein) op 30 augustus hun eigen Nachtvlindernacht georganiseerd.

Het was uitstekend vlinderweer, dus de aanwezige vlinderaars konden naar hartenlust ‘vlinderen’. Er hing een heel groot laken waarachter een felle lamp was opgehangen. Nachtvlinders hebben (hoewel het nachtvliegers zijn) de neiging op dat licht af te komen en op dat laken te gaan zitten. En dan zijn ze voor de vlinderaars een makkelijke prooi voor een mooie foto. Want dat is natuurlijk waar het ze om te doen is: zo veel mogelijk waarnemingen doen en foto’s maken.

Net als vogelaars kunnen  vlinderaars lekker fanatiek zijn. Zo ook nu: het enthousiasme en de opwinding spatte eraf! En het resultaat? Tweeëntwintig verschillende soorten nachtvinders waargenomen (waarvan enkele niet geheel zeker). Vergeleken met die tweeduizend misschien een schijntje, maar voor slechts twee uurtjes waarnemen is het best een mooi resultaat. U kunt de waarnemingen bekijken op waarneming.nl (klik per soort op de datum).

 

Waarnemingen op Eyckenstein
Op het landgoed zijn afgelopen jaren al ruim tweehonderd soorten nachtvlinders waargenomen, waarvan meer dan 180 dit jaar. Lex van Boetzelaer heeft dit jaar regelmatig waarnemingen gedaan. Daar zaten enkele zeer zeldzame soorten nachtvlinders tussen.

Bijzondere soorten (klik per soort op de datum):
Vaal kokerbeertje (zeer zeldzaam)
Prachtpurperuiltje (zeer zeldzaam)
Kuifvlinder (zelfdzaam)
Boksbaardvlinder (zeldzaam)