Scholenproject ‘Buitenplaatsen’ op Eyckenstein

2024-06

Meer dan vijfhonderd schoolkinderen uit gemeente De Bilt maakten op Eyckenstein kennis met het fenomeen ‘buitenplaats’. Voor de meeste was dit de eerste keer in hun leven.

 

Wat is een buitenplaats? Waarom en wanneer ontstonden ze? Wat gebeurt daar allemaal? Wie wonen er? En hoe voelt het om daar rond te lopen? Ruim vijfhonderd kinderen van dertien basisscholen uit gemeente De Bilt mochten hiervan proeven in het prachtige park achter het landhuis. Gewoonlijk is het park niet vrij toegankelijk, maar voor dit soort bijzondere gelegenheden wordt het voor publiek opengesteld.

 

Verdeeld over maar liefst 19 groepen werden de kinderen in het park rondgeleid door Mr. W.C. baron van Boetzelaer (1845-1934) en zijn echtgenote Margaretha Nicolasina barones van Boetzelaer – van Schuylenburch (1852-1930). Zij werden gespeeld door de acteurs Rick Schellinkhout en Rosalie Welten van Kunst Centraal. Tijdens de rondleiding vertelden de baron en barones allerlei interessante weetjes over de buitenplaats. Er werden echter ook een paar best wel pittige kennisvragen gesteld. Welke tuinarchitect heeft het park ontworpen? En in welke stijl? Hoe oud is deze (enorme) eik? We hopen natuurlijk dat deze kinderen thuis enthousiast over hun belevenissen vertellen en hun familie ook enthousiast voor buitenplaatsen maken.

Acteurs Rosalie Welten en Rick Schellinkhout met de kinderen bij één van de knuppelbruggen.

 

Het bezoek aan Eyckenstein is een onderdeel van lespakket ‘Buitenplaatsen’ van Kunst Centraal. De vijf hoofdonderdelen van dit pakket zijn:
1. Wat is een buitenplaats?
2. Buitenplaats in jouw buurt
3. Bezoek een buitenplaats (in dit geval Eyckenstein)
4. Buitenplaats of bouwplaats?
5. Kunstlokaal

Wandelend over het Japanse laantje met exotische bomen en struiken.

 

Even leek het dit jaar de laatste keer te worden, maar gelukkig heeft de Kunst Centraal besloten om de komende jaren toch door te gaan met dit mooie scholenproject. …

 

Zie voor meer informatie over het project Buitenplaatsen op de website van Kunst Centraal.