Restaurant de Mauritshoeve tijdens en na de corona-sluiting

2020-06

Tussen 15 maart en 31 mei waren alle restaurants in Nederland gesloten vanwege het COVID-19-virus. Co Lorist, beheerder van restaurant de Mauritshoeve en het Koetshuis op Landgoed Eyckenstein, vertelt hoe hij zich op de heropening van beide gelegenheden heeft voorbereid en hoe het sinds de heropening verloopt.

 

Tijdens de sluiting

Allereerst natuurlijk de vraag hoe Lorist en het personeel de periode tijdens de sluiting hebben doorstaan. Lorist: “Het hele pand hebben we schoongemaakt van boven tot beneden, we hebben geschilderd, dingen gerepareerd, de elektriciteit nagekeken. We hebben de vloeren in de was gezet, de tafels opnieuw geschuurd en gelakt, de tuin gemaaid, de heg geschoren. Dus we hebben ons niet verveeld. En we zijn de pannenkoeken-drive begonnen. Die is heel goed ontvangen bij de gasten. Maar je haalt niet de normale omzet, natuurlijk. Maar mensen waarderen het wel.” Er was heel veel animo voor de pannenkoeken-drive, mede doordat verschillende lokale media in De Bilt en Utrecht er aandacht aan besteedden. Daardoor kwamen er zelfs BN-ers langs, zoals Bram Krikke van Radio SLAM!. Lorist hoopt dat de nieuwe gasten na heropening van het restaurant terugkomen.

Ondanks de goedbezochte pannenkoeken-drive en de positieve contacten met het personeel en de gasten kijkt Lorist ook met weemoed naar afgelopen periode terug. “Je had natuurlijk het liefst gehad dat je met het prachtige weer de hele zaak vol had gehad. Er waren bruiloften, condoleances en vergaderingen gepland en diverse feestjes, tachtig jaar, honderd jaar. Die mensen hebben we echt teleur moeten stellen dat het helaas niet doorging. En ik heb helaas ook de ambulante personeelsleden moeten stilzetten.”

Restauranteigenaar Co Lorist in een lege zaal.

 

Heropening

Welke voorbereidingen zijn er voor de heropening getroffen? Lorist: “Sowieso hebben we de ruimte heel anders in moeten delen, want we mogen maar dertig mensen in het pand hebben, terwijl we bijna tweehonderd stoelen in het pand hebben staan. We hebben nu één ruimte in het achterhuis zo gecreëerd dat we daar dertig gasten kwijt kunnen. En de rest van de zalen hebben we leeg, dus de mensen kunnen zo erin en eruit lopen.” Ook het terras is aangepast. In plaats van honderdvijftig stoelen staan er nu tachtig stoelen bij twintig tafels en dat op gepaste afstand van elkaar. “Met die dertig mensen in het pand kan je niet de omzet van eerst garanderen en je bent afhankelijk van het weer,” vertelt Lorist. “De eerste dag van Pinksteren was het mooi weer, dus toen konden we meteen van buiten gebruik maken. Daarna hebben wat meer regen gehad en dan mogen er helaas niet meer dan dertig mensen naar binnen. De groepen en de bruiloften, daar doen we nog steeds heel weinig mee.”

Pijlen op de grond geven de looplijnen aan waaraan de gasten zich dienen te houden.

 

Financiële gevolgen

Wat zijn de financiële gevolgen? Lorist: “De schade is echt enorm! Die drie maanden, dat is gewoon echt verloren. Een groot stuk omzet hadden we nu al moeten creëren. Vanaf maart gaan de terrassen standaard weer open en januari en februari zijn gewoon de slechtste maanden in de horeca. Dus je start in maart op om weer lekker te knallen en weer te verdienen. Dat ben ik nu ook kwijt, dus we praten over een half jaar verlies.” Lorist maakt gebruik van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) van de Rijksoverheid. Omdat regeling geen rekening houdt met piekmaanden, levert de vergoeding volgens Lorist veel minder op dan de werkelijke loonkosten.

Omdat Lorist dit jaar twintig jaar in de Mauritshoeve zit, had 2020 een knaljaar moeten worden. “We hadden heel veel activiteiten op het programma staan, van springkussens, barbecue tot diner dansant. We hadden er al heel veel aan gedaan, maar dat konden we zo allemaal de vuilnisbak in doen. Dat was heel jammer, een extra domper op het geheel.” Maar Lorist herpakt zichzelf: “Nu de handjes eronder en er weer keihard tegenaan.”

Lorist hoopt dat er snel weer meer ruimte komt, dat ze gewoon weer met het hele pand kunnen draaien. “Als dat zou gebeuren, ja, heel graag!”

N.B. Gelukkig zijn vanaf 1 juli de maatregelen verruimd naar 100 personen op voldoende afstand.