Baron Van Boetzelaer viert 100e verjaardag

2018-12

Groot feest! Op 23 november werd R.W. baron van Boetzelaer, eigenaar van Landgoed Eyckenstein, honderd jaar. Wat een bijzondere mijlpaal. We kunnen hem waarschijnlijk als de oudste Van Boetzelaer aller tijden beschouwen. In het hele geslachtsregister vanaf 1250 is ons namelijk geen andere Van Boetzelaer bekend die de honderd jaar gehaald heeft. Natuurlijk hebben we deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Geen eeuwfeest zonder bezoek van een burgemeester. Sjoerd Potters, burgemeester van gemeente De Bilt, bezocht baron Van Boetzelaer ’s middags op Eyckenstein. Er bleek een klik te zijn, want beiden zijn in Brabant opgegroeid.

Aansluitend op het bezoek van de burgemeester werd de jarige verrast met een feestelijke serenade van de Maartensdijkse Harmonie Kunst & Genoegen, die eindigde met een Lang-zal-hij-leven.

2018-12-honderd-jaar-burgemeester-625
Burgemeester Sjoerd Potters op bezoek bij de jarige baron.

 

2018-12-honderd-jaar-fanfare-1-750
Harmonie Kunst & Genoegen speelt een serenade voor Van Boetzelaer. 

 

Een korte terugblik op het leven van de baron

Twaalf dagen na het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd Van Boetzelaer geboren in het Kloosterpark in De Bilt. Op zijn tweede jaar verhuisde hij met zijn ouders naar de buitenplaats Zwanenburg in Dinther (Noord-Brabant), pal aan het riviertje de Aa. Daar groeide hij op met de boerenjongens uit de omgeving en had hij een heerlijke jeugd. Na het voltooien van de lagere school in Dinther en de HBS in Den Bosch studeerde hij eerst werktuigbouwkunde in Delft en later Bosbouwkunde in Wageningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er meerdere Joden bij het gezin op Zwanenburg ondergedoken, die allemaal het einde van de oorlog hebben mogen beleven.

Pas een jaar na de Tweede Wereld Oorlog is Van Boetzelaer met zijn ouders naar Eyckenstein verhuisd, waar hij nu nog steeds woont. Tot op hoge leeftijd heeft hij zich met hart en ziel voor het landgoed ingezet, totdat zijn oudste zoon, Otto, het beheer van hem overnam. Naast het werk op het landgoed heeft hij ook nog vele jaren de functie Heemraad bij het waterschap Maartensdijk vervuld.

In 1951 trouwde Van Boetzelaer met Anne Elisabeth barones van Lawick. Samen kregen ze vier kinderen: Otto, Wendela, Beatrijs en Lex. Zowel zijn vrouw (in 1977) als zijn dochter Beatrijs (in 2004) zijn helaas vroegtijdig overleden.

We zijn zeer dankbaar dat onze vader al zo lang in goede gezondheid bij ons mag zijn.

2018-12-honderd-jaar-van-boetzelaer-500
En ‘s avonds nog gezellig met de familie bij elkaar.

Laat een reactie achter