Weer scholenproject op Eyckenstein

2020-06

Zoals al enkele jaren gebruikelijk is, is er ook dit jaar weer een scholenproject op Landgoed Eyckenstein. In een project van Kunst Centraal (de provinciale organisatie in Utrecht op het gebied van kunst- en cultuureducatie) maken de leerlingen kennis met het fenomeen ‘buitenplaats’, met de mooie huizen, riante tuinen en vele bijgebouwen. De leerlingen onderzoeken en bezoeken een buitenplaats in hun eigen gemeente. Ook gaan ze op zoek naar de waarde van deze plek voor hun eigen omgeving en maken een plan voor de toekomst.

Felien Cremer Eindhoven, één van de deelnemende leerlingen, doet verslag van het bezoek aan Eyckenstein op 25 juni.

 

Ontvangst van groep 7 van de Julianaschool in Bilthoven in het park achter de buitenplaats.

 

Donderdag 25 juni 2020

 

Buitenplaats project basisschool groep 7

Uw verslaggeefster: Felien Cremer Eindhoven

 

Vandaag gingen de groepen 7 van de Julianaschool in Bilthoven op de fiets naar Eyckenstein. Daar stonden de baron en de barones al op ons te wachten. Ze stelden zich aan ons voor en legden ons de gedragsregels uit. Een van de regels was dat we, als we iets wilden zeggen, onze vinger ten hemelen moesten richten en dan zeggen: ”Pardon Baron” of Pardon Barones”.

De reden van ons bezoek was dat de gemeente op het landgoed flats en appartementen wilden bouwen. De baron en barones waren hier heel boos over en wilden aan ons laten zien dat het landgoed heel mooi is met veel natuur en geschiedenis en dat het zonde is om alles “plat” te leggen.

We gingen het park bekijken, maar het was ten strengste verboden om op het gras te lopen. Het park zag er prachtig uit. Veel groen en mooie bloemen en grote oude bomen.

De baron en barones vertelden ons veel dingen over de geschiedenis en ook veel familiegeheimen. We deden nog een quiz met veel leuke vragen.

Omdat de omgeving zo mooi is werden vroeger op buitenplaatsen vaak schilders, dichters en schrijvers uitgenodigd, omdat ze op deze plek veel inspiratie kregen.

Wij mochten ook bij het theehuisje gaan zitten en daar mochten we gedichten gaan schrijven. Daarna mochten we onze gedichten voordragen. De baron had ook een gedicht geschreven. Het was heel kort. Het ging over een eik.

Het was een hele leuke ochtend en de baron en barones maakten ook veel leuke grapjes.

De groepen 7 van de Julianaschool adviseren de gemeente hier geen flats of appartementen te bouwen. Eyckenstein for ever.

PS de baron en barones, Rick en Jolijn, waren 2 acteurs van het KunstenHuis en de gemeente is niet echt van plan hier flats te bouwen. Gelukkig maar…

 

Verslaggeefster Felien Cremer Eindhoven (links) met de baron en barones.