Lovend artikel in Ekoland over Landgoed Eyckenstein

2020-09

Ekoland, een onafhankelijk vakblad voor de biologische keten, heeft een lovend artikel gepubliceerd over de kansen die Landgoed Eyckenstein aan biologische nieuwkomers biedt. Marcel Vijn, onderzoeker bij Wageningen Research, belicht in het vakblad de ontwikkelingen op het landgoed.

 

Tuinderij Eyckenstein

“Het begon ermee dat 15 jaar geleden de tuinman van onze historische moestuin met pensioen ging”, vertelt landgoedbeheerder Otto van Boetzelaer. Een jaar later kwam Luuk Schouten met een goed plan om op deze plek Tuinderij Eyckenstein te starten. Hij wilde, samen met vrijwilligers, biologische groenten gaan verbouwen. Dat paste mooi bij de visie van het landgoed naar meer verantwoorde landbouw. Om het Luuk mogelijk te maken te starten, werd de pachtprijs het eerste jaar laag gehouden en in de jaren daarna stapsgewijs verhoogd.

 

Agnes Kruiden

Sinds 2009 verhuurt Luuk een deel van de tuin aan Agnes Looman, onder de naam Agnes Kruiden. Zij is daarmee de tweede nieuwe intreder in de landbouw op het landgoed. Agnes is herboriste en kweekt op biologische wijze kruiden die lekker zijn voor theemelanges en voor in de keuken, ook zijn ze geschikt voor verwerking in de kruidenproducten. De thee van eigen kruidentuin heeft het Eko-keurmerk. Naast de kruidentuin is er een bloemenpluktuin en in de zomer een theetuin.

 

Boerderij Eyckenstein

De derde nieuwkomer is Jacob Beeker op Boerderij Eyckenstein. Een pachtboer ging weg. Otto van Boetzelaer: “Ik heb toen als voorwaarde gesteld dat een nieuw pachter verantwoord moet gaan boeren, bijvoorbeeld biologisch.” Jacob Beeker had al een bedrijf waar hij Jerseystiertjes afmestte. Hij huurde daarvoor grond en runde het bedrijf vanuit huis maar was op zoek naar een boerderij. De realisatie van Boerderij Eyckenstein bracht behoorlijk wat risico met zich mee voor het landgoed, want in plaats van de ene hectare voor de tuinderij ging het nu in een keer om 34 hectare.

 

Verdienmodel

De pacht is afgestemd op het verdienmodel, dus niet de hoofdprijs maar wel een serieuze prijs die in delen mag worden betaald als het niet in één keer lukt. De pachtprijs is niet gelijk aan de pachtnorm maar loopt wel mee met de inflatie. Otto van Boetzelaer: “De pacht vormt voor het landgoed een belangrijke bron van inkomsten. Naast de landbouwgronden heeft het landgoed veel natuurterreinen en het beheer daarvan kost meer geld dan dat er inkomsten zijn uit vergoedingen van de overheid. De pacht afkomstig van de landbouwgronden wordt voor een deel gebruikt om de natuur op het landgoed in stand te houden.”
Naast pacht levert de komst van de drie nieuwkomers het landgoed nog meer op. Hun manier van boeren levert het landgoed goodwill op bij overheden en subsidieverstrekkers. Ook zorgt het model van directe verkoop voor verbinding met de omgeving. Elke keer als mensen groenten, bloemen of vlees komen kopen, beleven ze de schoonheid van het landgoed. Maar bovenal passen de bedrijven binnen de filosofie van Otto van Boetzelaer die hij overdraagt naar de volgende generatie: “We moeten beter met de wereld omgaan.”

 

Bovenstaande teksten zijn grotendeels letterlijk uit het artikel in Ekoland overgenomen.