Onderscheiding ‘Medaille van Verdienste in Zilver’ aan Otto van Boetzelaer

2021-12

Tot op de laatste minuut bleef het voor Otto van Boetzelaer geheim. Terwijl Theo Ruijs, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein, hem op 25 oktober onder het mom van een zakelijke afspraak naar de Mauritshoeve had gelokt, verzamelden zich op Eyckenstein tegen de vijftig genodigden van diversie organisaties waar Otto contacten mee onderhoudt, en natuurlijk familieleden.

 

Rond 17:00 uur kwamen Otto van Boetzelaer en Theo Ruijs op Eyckenstein aan. Otto, nog steeds onwetend van wat hem te wachten stond, was overdonderd door de overweldigende ontvangst in zijn eigen huis. Daar werd hij opgewacht door zijn contactpersonen van onder andere Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, landelijk Programmabureau Nationale Parken, Het Utrechts Landschap, Utrechts Particulier Grondbezit, Provincie Utrecht en gemeente De Bilt.

 

Medaille van Verdienste

Sjoerd Potters, burgemeester van De Bilt, stond al klaar om Otto na voorafgaande toespraak de ‘Medaille van Verdienste in Zilver’ uit te reiken. De medaille (Een onderscheiding van De Bilt voor mensen of organisaties die zich bijzonder hebben ingezet voor de Biltse gemeenschap) was aangevraagd door Theo Ruijs van de Stichting Vrienden van Eyckenstein en Janine Caalders (voorheen voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug), omdat Otto al twintig jaar als beheerder van Eyckenstein het familielandgoed voor publiek openstelt en zich daarbij op alle bestuursniveaus in bijzondere mate inzet ten dienste van landgoederen, landschappen, natuur en cultureel erfgoed.

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt tijdens zijn toespraak vanaf de trap op Eyckenstein. (bron: Regio TV De Bilt)

Burgemeester Sjoerd Potters loofde Otto wegens zijn inzet om het landgoed voor de toekomst veilig te bewaren. Potters: “Verleden en toekomst heb je met elkaar verbonden door het aantrekken van een biologische boer, een biologische tuinder en een biologische kruidenkwekerij. […] Je verbindende rol en focus op samenwerking wordt volgens Potters door heel veel mensen gewaardeerd en zeker ook door gemeente De Bilt. […] Je inzet voor ons cultureel en natuurlijk erfgoed zijn van grote waarde.” (bron: Regio TV De Bilt)

 

Interviews

Medaille van Verdienste in Zilver.

Janine Caalders sprak in een interview met Regio TV De Bilt eveneens lovend over Otto’s inzet voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: “Ik heb gezien dat heel veel mensen zich enorm hebben ingespannen voor het nationaal Park. En één van die mensen die zich bijzonder hebben ingespannen, is Otto van Boetzelaer, die echt steeds heeft benadrukt hoe belangrijk samenwerking is, daar ook steeds voortrekker van is geweest, ook een paar hele concrete initiatieven gelanceerd heeft en daar ook nauw bij betrokken is geweest. […] Hij verdient ook wel een moment waarin iedereen kan laten zien dat ze dat ook waarderen.” (bron: Regio TV De Bilt)

Saskia van Dockum (directeur van Het Utrechts Landschap) wees er in een interview met Regio TV op “… hoe prachtig het landgoed er cultuurhistorisch bij ligt en hoe mooi het is dat mensen in de moestuin en bij de boer eten van dichtbij kunnen halen, dus weten waar het eten vandaan komt. […] Veel mensen uit de omgeving zijn met Eyckenstein verbonden. Dat is wat een buitenplaats doet: mensen verbinden aan hun leefomgeving. En dat is wat Otto als geen ander kan!” (bron: Regio TV De Bilt)

 

De onderscheiding van Otto van Boetzelaer is natuurlijk een opsteker voor de hele familie, die zich inzet voor behoud van het familielandgoed.

Meer hierover kijken en lezen? Zie:

 

Toelichting op de Medaille van Verdienste in Zilver.