Ruitervignet voor de Utrechtse Heuvelrug

2021-12

PAARDRIJDERS OPGELET!! Vanaf 1 januari 2022 is het voor ruiters en menners op in een groot gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug verplicht om een ruitervignet bij zich te hebben.

 

Poster Ruitervignet

Vignetgebied

Landgoed Eyckenstein heeft samen met o.a. Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en landgoederen zoals Remmerstein besloten om op een groot deel van de Utrechtse Heuvelrug te gaan werken met een Ruitervignet. Dit wordt gezamenlijk het ‘vignetgebied’ genoemd. In totaal gaat het in deze gebieden om 214 kilometer aan paardenpaden. De bedoeling is dat nog meer terreineigenaren zich hierbij aansluiten. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als uitvoerende partij voor het ruitervignet.

 

Waarom betalen voor het gebruik van paardenpaden?

Jarenlang konden ruiters en menners in veel gebieden op de Utrechtse Heuvelrug paardenpaden gebruiken zonder te betalen. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden. Het kost terreineigenaren veel moeite om de voorzieningen in het gebied op orde te houden. De gebruikersbijdragen van het vignet bieden hier een oplossing voor.

 

Tarieven

Er is een ‘regulier’ jaarvignet voor individuele ruiters, menners, maneges en andere hippische ondernemers. Deze kost €60,- voor een jaar. Daarnaast is er een maandvignet, een weekvignet en een dagvignet. Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers vanaf 1 januari 2022 uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben.

 

Bestellen

Het ruitervignet bestelt u eenvoudig via de online bestelformulieren op www.ruitervignetuh.nl.