Open Monumentendag 2022

2022-09

Open Monumentendag had dit jaar als thema ‘Duurzaamheid’. Bij uitstek een onderwerp dat past bij het biologische gebruik van de oude monumentale moestuin van Eyckenstein.

 

De gehele moestuin, met twee kassen, tuinmuur en naastgelegen Oranjerie, is als Rijksmonument aangewezen. Tot 2006 waren de moestuin en de kassen nog privé in gebruik bij de familie Van Boetzelaer.

Vanaf 2006 heeft Luuk Schouten hier zijn biologische Tuinderij Eyckenstein. Agnes Looman heeft er sinds 2009 haar biologische bloemen- en kruiden tuin Agnes Kruiden gevestigd. Duurzamer kan het haast niet. Op zaterdag 10 september deden zij mee met de Open Monumentendag. Naar schatting ruim 130 mensen hebben de moestuin bezocht.

In de kruidentuin speelde het Saxofoonensemble XASAXA (zie foto bovenaan), dat gedurende de dag voor gezellige muziek zorgde. Tijdens een enkel regenbuitje speelden ze in een tent.

Luuk Schouten had zijn producten in de Oranjerie uitgestald. In oude tijden werd de Oranjerie gebruikt om in de winter de ‘oranjeboompjes’ (sinaasappelplanten) tegen de vorst te beschermen. Vandaar de naam.

Prachtige groenten van Tuinderij Eyckenstein uitgestald in de Oranjerie.

 

De Oranjerie van buiten.

 

De moestuin is gelegen op Dorpsweg 264 (achter), 3738 CN in Maartensdijk. Tuinderij Eyckenstein is dit jaar nog tot en met zaterdag 15 oktober geopend. Agnes Kruiden heeft op 1 oktober de laatste dag. Op 16 april 2023 begint het nieuwe seizoen. Bij Agnes Kruiden kunt u in de winterperiode ook online blijven bestellen.

Kijk op de websites voor meer informatie en de openingstijden: