De starheid van Google Maps

2023-12

Even snel via een knopje in Google Maps doorgeven dat er een onjuiste route op de kaart staat? Vergeet het maar! Google Maps blijkt een starre organisatie te zijn, die niet reageert op correctievoorstellen. Lees hier onze ervaringen.

 

Ongewenst autoverkeer

Van ouds is het noordelijke deel van de Eikensteeg op het landgoed vanaf Boerderij Eyckenstein alleen toegankelijk voor aanwonenden. Maar al even lang denken veel automobilisten dat ze via de Eikensteeg naar Hollandsche Rading kunnen rijden (of andersom). Dit ondanks borden ‘Doodlopende weg’ en ‘Verboden voor gemotoriseerd verkeer’. Om dit ongewenste sluipverkeer tegen te gaan, hebben we zo’n dertien jaar geleden een slagboom over dit bospad geplaatst.

Sindsdien staan er echter nog steeds dagelijks meerdere automobilisten beteuterd bij de slagboom te kijken wat ze nu moeten. Sommigen wagen het zelfs om hun auto’s over het smalle fietspad langs de slagboom te manoeuvreren. Anderen rijden teleurgesteld 1,5 km terug naar de Dorpsweg, om vervolgens een andere route naar hun bestemming te kiezen. Bij het aanspreken van deze mensen bleek steevast dat Google Maps ze langs deze route geleid had om bij de natuurcamping Fazantenhof in Hollandsche Rading te komen. Want ‘Google Maps is de waarheid’, ook al zeggen de borden wat anders.

Al dit verkeer is niet alleen vervelend voor de bewoners langs de Eikensteeg, maar geeft ook veel extra onrust in de natuur en kans op het aanrijden van wild. En het zorg voor extra slijtage van de half verharde weg. Bovendien zijn de automobilisten die zich langs de slagboom wurmen zelf ook af en toe de pineut, als ze met regenachtig weer op de Karnemelksweg in de modder blijven steken. Meermalen moesten er auto’s door een trekker losgetrokken worden, zoals het busje en de aanhangwagen op de foto’s hieronder.

Bezorgbusje vast in de modder.

 

Aanhangwagen vast in de modder.

 

Nou zou je denken: “Dat fixen we wel even met het knopje ‘Productfeedback sturen’ in Google Maps”. Daarmee kan je allerlei correcties laten uitvoeren, zoals het wijzigen van routes. Maar dat bleek erg optimistisch van ons gedacht. Hoewel de sluitroute naar Lage Vuursche jaren geleden wel al vrij snel verholpen was, zijn alle pogingen om de sluiproute naar Hollandsche Rading te wijzigen tot nu toe op niets uitgelopen.

 

Wat hebben we allemaal gedaan?

Om te beginnen hebben we een aantal malen de correctieknop ‘Productfeedback sturen’ in Google Maps bediend. Die werden allemaal om onduidelijke redenen niet geaccepteerd. Toen bedachten we dat Google Maps de wegeninformatie natuurlijk uit een bepaalde bron zal moeten halen. Als we die zouden wijzigen, dan kwam het allemaal goed. Als eerste hebben we de Wegenlegger laten aanpassen, het document waarin staat wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een openbare weg. Op de Wegenlegger stond inderdaad ten onrechte dat de Karnemelksweg openbaar was. Binnen een paar weken was de kaart aangepast. Weken later bleek Google Maps het verkeer echter nog steeds over de Eikensteeg en de Karnemelksweg naar de Fazantenhof te sturen.

Iemand die bij het Kadaster had gewerkt, wees ons er toen op dat Google Maps de informatie hoogstwaarschijnlijk van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) haalt. Ook op die kaart hebben we zonder problemen kunnen aangeven dat de Karnemelksweg alleen langzaam verkeer toegankelijk is. Om Google Maps wat op te porren, hebben we weer een correctieverzoek ingediend. Maar wederom weken later bleek er niets gewijzigd te zijn.

Ondertussen hebben we alles gedaan wat we konden bedenken, maar zijn alle pogingen zonder resultaat gebleven. En wat nu? Mochten er nog slimme lezers van deze nieuwsbrief zijn, die de echte oplossing weten, dan horen we dat natuurlijk heel graag!

Eén van de pogingen om Google Maps de erop te wijzen dat de Karnemelksweg niet toegankelijk is. Helaas: ‘Niet geaccepteerd’.

 

Overzicht van onze vergeefse pogingen om Google Maps de juiste weg te wijzen:

  • 2018-05-25: Google Maps gemeld dat de Eikensteeg afgesloten is.
  • 2018-09-13: Google Maps gemeld dat de Karnemelksweg afgesloten is.
  • 2022-08-17: Google Maps gemeld dat de Eikensteeg afgesloten is.
  • 2023-03-24: Verzoek aan RWS om de Karnemelksweg van de Wegenlegger te verwijderen.
  • 2023-04-19: Bericht van RWS dat de Karnemelksweg van de Wegenlegger zijn verwijderd.
  • 2023-06-09: Google Maps gemeld dat de Karnemelksweg een privéweg is.
  • 2023-06-16: Verzoek aan het Kadaster om de Karnemelksweg en het laatste stukje Eikensteeg op de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) als niet openbaar aan te geven.
  • 2023-06-19: Bericht van het Kadaster dat de Karnemelksweg en het laatste stukje Eikensteeg op de BGT als niet openbaar staan aangegeven.
  • 2023-08-06: Kadaster gemeld dat er geen verandering bij Google Maps is en gevraagd welke andere bronnen zij nog zouden kunnen gebruiken.
  • 2023-08-07: Reactie van het Kadaster dat zij daar geen informatie over hebben.
  • 2023-08-07: Google Maps gemeld dat de Karnemelksweg afgesloten is.
  • 2023-09-04: Google Maps gepikeerde mail gestuurd met foto van de slagboom over de Eikensteeg (zie boven) met de vraag wat er nog meer nodig is om ze te overtuigen. Geen reactie.
  • Zucht …

 

Auto van Google Maps Street View.

 

Google Maps is hier trouwens nog nooit langs geweest. Wat jammer nou, dan hadden ze nog spannende avonturen kunnen beleven!