Ernstige slangenschimmel bereikt Landgoed Eyckenstein

2024-06

Een nieuwe, ernstige slangenschimmel heeft hoogstwaarschijnlijk Landgoed Eyckenstein bereikt. Deze ziekte vormt een grote bedreiging voor ringslangen hier en in het hele land.

 

Begin mei stond er een artikel in Nature Today over een slangenschimmel die op steeds meer plekken in Europa wordt gevonden, met de wetenschappelijke naam Ophidiomyces ophiodiicola. De schimmel kan bij slangen een huidziekte veroorzaken met soms dodelijke gevolgen. RAVON en de Universiteit Gent doen sinds 2017 onderzoek en troffen de gevreesde schimmel onlangs voor het eerst ook aan bij wilde ringslangen in Nederland.

Tot onze schrikt blijkt de schimmel nu dus ook al Eyckenstein bereikt te hebben. Tijdens werkzaamheden begin juni in het bos troffen wij de ringlang op bovenstaande foto aan. Hierop is duidelijk te zien dat de staart van deze ringslang ernstig is aangetast. We hebben dit gemeld op zowel Waarneming.nl als bij het RAVON.

Treft u ook ergens een ringslang aan die mogelijk door deze schimmel is aangetast, dan wordt u dringend verzocht dit te melden bij Tariq Stark van het RAVON, op de manier zoals in het artikel beschreven staat.