Hoe een biologische boer zwaar gefrustreerd raakt…

2021-03

Vier stieren, voor het eerst op het Boetzelaersveld. (Foto: Yvette van den Berg)

Hoe zorg je voor een zwaar gefrustreerde biologische boer? Nee, dit is geen prijsvraag, maar de bittere waarheid voor de natuurgezinde biologische boer Jacob Beeker van Boerderij Eyckenstein. Loslopende honden achter de stieren aan, dagelijkse telefoontjes van politie, NVWA en BOA’s, anonieme briefjes met commentaar.

Begin januari bracht Beeker voor het eerst vier van zijn stieren naar het Boetzelaersveld, dat in 2019/2020 naar natuurvriendelijke omgeving is omgevormd. Het weiden van de stieren in het kruidenrijke weiland maakt daar onderdeel van uit. Midden op het weiland plaatste hij een drinkvoorziening met duizend liter water, die Beeker regelmatig bijvulde. Elke dag werd er gecontroleerd of alles nog in orde was.

 

Loslopende honden

Loslopende hond jaagt achter de stieren aan

Meerdere malen heeft Beeker los lopende honden achter de stieren aan gehad. Na enkele dagen was het al raak: hij zag een hond achter zijn stieren aan jagen en legde dit op film vast. Terwijl hij ondertussen de hond probeerde weg te jagen, stond de baas van de hond op een afstand toe te kijken. Beeker baalt stevig van de vele loslopende honden. Ook wij trouwens. Het is onvoorstelbaar hoeveel wandelaars nog steeds hun hond in het bos laten loslopen en soms zelfs weigeren hun hond aan de lijn te doen als we ze erop aanspreken. Op alle toegangsborden is duidelijk aangegeven dat aanlijnen verplicht is. Het hele jaar door leeft er wild, zoals reeën, dassen, hazen en boommarters. Maar ook grondbroedende vogels, zoals houtsnippen. In de toch al drukke bossen kunnen deze dieren ernstig door loslopende honden worden verstoord. Vooral nu het zoog- en broedseizoen weer aanbreekt.

Zie de video van de hond die de stieren opjaagt op de Facebookpagina van Boerderij Eyckenstein.

De baas heeft aansluitend op deze actie van een BOA een bekeuring voor zijn loslopende hond ontvangen. Reactie van de baas: “De volgende keer doe ik het zo weer.”

Wij blijven erop hameren: Honden aan de lijn, overal op het landgoed!

 

Anoniem briefje met tips voor de boer.

Politie, NVWA en BOA’s

Dagelijks werd Beeker gebeld, afwisselend door politie, de NVWA en BOA’s, die door anonieme tipgevers op hem werden afgestuurd, omdat de stieren geen eten of drinken zouden hebben! Elk van deze instanties kwam Beeker steeds weer vertellen dat er niets aan de hand was. Een opsomming van Beeker:

  • Gebeld door de NVWA: minimaal 5 keer door verschillende mensen
  • Gebeld door politie: 3 keer
  • Bezocht door politie: 1 keer
  • Politie op Boetzelaersveld geweest: 1 keer
  • Bezocht door NVWA: 2 keer
  • NVWA op Boetzelaersveld geweest: 2 keer

 

 

Maar de bemoeizucht ging nog verder. ‘Bezorgde dierenvrienden’ hingen briefjes langs het Boetzelaersveld met tips voor Beeker hoe hij het beste zijn stieren kon verzorgen. Als klapper heeft iemand zelfs een keer de stieren met hooi bijgevoerd, natuurlijk ook weer anoniem. En dat terwijl de stieren daar tot aan hun knieën in het gras staan!

Een maand heeft Beeker het volgehouden, toen was voor hem de maat vol. Zwaar gefrustreerd heeft hij de stieren weer naar de boerderij gehaald, waar ze nu op stal staan. Hebben de bezorgde ‘dierenvrienden’ nu hun zin? Aanvankelijk was Beeker van plan ook schapen op het Boetzelaersveld te gaan weiden, maar vanwege de los lopende honden ziet hij daarvan af.