Adelaarsvarens langs wandelpaden verwijderd

2018-06

Hoewel de adelaarsvaren een inheemse plant is, kan in oudere bossen behoorlijk woekeren, vooral in open cultuurbossen, waar veel licht tussen de bomen door komt. Ook op Eyckenstein neemt de adelaarsvaren steeds grotere delen van het bos in beslag. Adelaarsvarens kunnen meer dan twee meter lang worden. Ze kunnen echter niet zelfstandig overeind blijven en gaan daardoor in veel gevallen helemaal over de paden heen hangen. Sommige wandelpaden raken helemaal overgroeid door deze overhangende varens. Een vervelende bijkomstigheid is dat er in de varens vaak teken zitten, die de ziekte van lyme kunnen overbrengen. Tijd dus om maatregelen te nemen.

adelaarsvarens-01-1500

Wandelpad dat met adelaarsvarens overgroeid dreigt te raken

Met onze driemaandelijkse vrijwilligersploeg zijn we op zaterdag 9 juni flink aan de slag gegaan door met scheppen alle adelaarsvarens tot 1,5 à 2 meter buiten de paden af te steken. Adelaarsvarens zijn echter moeilijk uit te roeien en zullen misschien dit jaar en anders volgend jaar weer terugkomen. Doordat de varens bijna volgroeid waren, zal het ze wel meer kracht kosten om weer uit te lopen, waardoor de nieuwe uitlopers in ieder geval kleiner blijven. Het is voor ons dus een kwestie van volhouden en de varens blijven uitputten.

adelaarsvarens-02-750

Met een schep worden de varens op maaiveld afgestoken

adelaarsvarens-03-750

De afgestoken varens worden afgevoerd.

 

adelaarsvarens-04-1000

Tot 1,5 à 2 meter vanaf het pad is hier weer varenvrij.

Op Landgoed Eyckenstein komen (voor zover bekend) zes varensoorten voor: adelaarsvaren, eikvaren, wijfjesvaren, mannetjesvaren, dubbelloof en koningsvaren, allemaal inheems. De laatste vier zijn rozetvormende soorten, ze hebben een bovengrondse pol waaruit meerdere bladeren ontspringen, terwijl bij de eerste twee soorten elk blad afzonderlijk uit een ondergrondse wortelstok groeit. Koningsvaren en dubbelloof zijn twee soorten die alleen in steile oevers van sloten en vijvers groeien. Langs de vijver achter het landhuis groeien koningsvarens, waarvan de oudste mogelijk al ruim 130 jaar oud is, uit de tijd dat het park aangelegd is.

Laat een reactie achter