Studentenproject: Ontwerp duurzame ‘tiny houses’

2017-09

Vanuit het MBO College Hilversum ontving Eyckenstein, via Nicolien van Vroonhoven, wethouder van Hilversum, een verzoek om medewerking te verlenen aan een bijzonder studentenproject. De opdracht die de studenten kregen, is het bedenken van een business- en marketingplan en een aantrekkelijk ontwerp voor ‘shortstay’ verblijf in de vorm van zelfvoorzienende ‘Tiny Houses’. Dat is meteen een hele mond vol, waar we u graag enige toelichting op geven.

Met het project doet het MBO College Hilversum mee aan twee wedstrijden, de één is uitgeschreven door Link in the Loop (een organisatie die onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar verbindt door echte opdrachten bij het onderwijs neer te leggen) en de ander door Hilversum 100 (een netwerk van ondernemers, bewoners, bedrijven, scholen, sportverenigingen en andere organisaties die samen met de gemeente Hilversum zich inzetten om hun stad groener en gezonder te maken).

tiny-house1-200h

tiny-house2-200-h

tiny-house3-200h

tiny-house4-200h

 

De opdracht is dat de studenten kleine verblijfseenheden (‘Tiny Houses’) voor kortetermijnverblijf (‘shortstay’) ontwerpen en daar een sluitend financieel plan en wervend marketingplan voor schrijven. Misschien bent u nog niet bekend met het begrip Tiny Houses. Het komt voort uit een nieuwe maatschappelijke stroming van mensen die ernaar streven om klein en sober te leven in een klein huisje dat niets meer biedt dat wat noodzakelijk is. Zo’n Tiny House heeft een oppervlakte van niet meer dan 30 m2.

De opdracht aan de studenten moet worden uitgevoerd in een samenwerking van de vier opleidingsrichtingen Hotelmanagement, Bouwkunde, Elektrotechniek en Installatietechniek. Per opleidingsrichting is de opdracht nog eens verder uitgewerkt:
– Hotelmanagement: Maak een sluitend businessplan en wervend marketingplan voor de exploitatie van de Tiny Houses. Ga op zoek naar een mogelijke exploitant. Denk aan randvoorzieningen die meetellen bij het slagen van het plan als ontbijt, lunch, diner…
– BouwkundeElektro– en Installatietechniek: maak een ontwerp voor zelfvoorzienende verplaatsbare Tiny Houses, bedoeld voor shortstay (tijdelijk verblijf). Doelgroep: zakelijke bezoekers van o.a. het MediaPark (events of werk) en toeristen van Hilversum en omgeving. Doelgroep is mede afhankelijk van jullie eigen marktonderzoek.

Vanuit ‘Hilversum 100’ worden de ruimten voor tijdelijk verblijf gezien als een welkome aanvulling voor bezoekers van Hilversum en van bedrijven op onder andere het MediaPark, die nu nog vaak in een verder afgelegen hotel verblijven. Dat is niet altijd even praktisch en komt ook de uitstraling van het MediaPark en de stad niet ten goede. Daarnaast kan het misschien dichterbij, zodat er minder verkeer is. En dat is weer beter voor het milieu.

Hoe is Eyckenstein nu bij deze opdracht betrokken geraakt? Link de Loop is op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor de te ontwerpen Tiny Houses en is Via Nationaal Park Utrechtste Heuvelrug bij Eyckenstein terechtgekomen. Beheerder van Landgoed Eyckenstein Otto van Boetzelaer is positief over dit initiatief en heeft ermee ingestemd om een locatie op Eyckenstein voor het project beschikbaar te stelen, nog even daargelaten of het ook tot een werkelijke bouw van de Tiny Houses gaat komen. Daarvoor heeft Otto de opdracht wel wat laten bijstellen: Tiny Houses staan normaal altijd met wielen op de grond, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn, maar midden in het bos op Eyckenstein moet meer gedacht worden aan in bomen gebouwde huisjes die met een trap bereikbaar zijn. Zo zal de natuur er zo min mogelijk hinder van ondervinden.

Het MBO College Hilversum is natuurlijk niet de enige partij die met de wedstrijd meedoet. Eind september moeten alle inzendingen binnen zijn. Wij zijn heel benieuwd wat voor verfrissende ideeën er vanuit het MBO aangereikt worden en of zij daarmee een prijs kunnen veroveren. In ieder geval wensen we de betrokken studenten bijzonder veel succes toe!

 

 

Laat een reactie achter