Tuinderij Eyckenstein viert 10-jarig jubileum

20160514 Toespraak Otto van Boetzelaer Tuinderij Eyckenstein - 375

Otto van Boetzelaer

2016-06

Zaterdag 14 mei was een feestelijke dag op Tuinderij Eyckenstein: de tuinderij vierde die dag het 10-jarig jubileum. Van 10:00 uur ‘s morgens tot 14:00 uur ‘s middags was het een komen en gaan van vele tientallen bezoekers. De feestelijkheden werden extra opgevrolijkt door de live-muziek van de band Tutti Saxi, straatorkest uit Utrecht.

Om 12:00 hield Otto van Boetzelaer, beheerder van Landgoed Eyckenstein, een toespraak waarin hij terugblikte op tien jaar Tuinderij Eyckenstein. Het is in 2005 begonnen via het Belvedere project ‘Historische moestuinen met een nieuwe opdracht’. Dit project was een zoektocht naar mogelijkheden om op deze vergeten en vaak verwaarloosde cultuurhistorische plaatsen wederom mensen te laten genieten, mensen te inspireren en te laten verwonderen over de natuur, haar oogst en haar verschijningsvormen zoals zij dat eeuwen lang deden, maar wel in het hier en nu en op wijzen die passen bij de huidige eigenaars, beheerders en bezoekers. Landgoed Eyckenstein was een van deelnemers aan dit project. Otto gaf aan dat de laatste tuinman enkele jaren daarvoor, na ruim 40 jaar, met pensioen was gegaan. Op dat moment meldde Luuk Schouten zich en hij wilde wel als tuinder beginnen. De afgelopen jaren, zo vertelde Otto, is er op de moestuin enorm veel gerestaureerd: de muur aan de noordzijde + toegangspoort, de oranjerie en in 2015 de beide historische kassen. Otto noemde de goede samenwerking met tuinder Luuk Schouten en hoopt dat er nog vele jaren volgen op Tuinderij Eyckenstein.

Luuk Schouten, de biologische tuinder, weet zich nog goed te herinneren hoe hij 10 jaar geleden (maart 2006) bij Otto en Lex van Boetzelaer op gesprek kwam om het over de moestuin te hebben. Tot zijn eigen verbazing kwamen ze al halverwege het gesprek tot een afspraak. Luuk had een baan en kon zijn baan als adviseur opzeggen. Luuk dankte Landgoed Eyckenstein voor de ruimte die hij op Eyckenstein krijgt: “Alles wat ik vraag, kan – na goed overleg – altijd”. Zijn dank ging ook uit naar zijn familie (zijn ouders en Annemarie) en de groep vrijwilligers. Zonder de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers was en is het niet mogelijk om de moestuin te onderhouden. Ook na 10 jaar voelt Luuk zich helemaal gelukkig in de tuinderij: “Iedere dag als ik de tuinpoort open doe, denk ik: dit is een fantastische plek en ik doe nog steeds wat ik heel graag wil doen. Dit is echt mijn passie en ik ben trots op wat ik hier gerealiseerd heb”

20160514 Toespraak Luuk Schouten Tuinderij Eyckenstein - 375

Luuk Schouten

Vanuit de vrijwilligers en stagiairs was er veel dankbaarheid naar Luuk. Herman-Jan Stroes beschreef dat Luuk ze altijd veel aandacht geeft en ze veel vanuit zijn brede eigen kennis en ervaring leert. Herman-Jan omschreef hun waardering met: “Binnen deze moestuin is er nog een andere tuin en dat ben jij”. Als dank schonken zij Luuk een prachtige zonnewijzer, waarvan ze wisten dat hij die heel graag wilde hebben. De zonnewijzer krijgt een prominente plek in de tuin, tussen de muur en de orchideeënkas.

Vanwege dit jubileum heeft Tuinderij Eyckenstein twee nieuwe borden bij de weg geplaatst. Met de nieuwe borden wil Tuinderij Eyckenstein meer de verbinding leggen met Landgoed Eyckenstein. Ook Agneskruiden staat hierop vermeld, waarvan we vol verwachting over drie jaar het 10-jarig jubileum hopen te kunnen vieren.

En na de toespraken was het tijd voor het uitbrengen van een toost op Tuinderij Eyckenstein!

Tuinderij Eyckenstein en Agnes Kruiden zijn elke woensdagmiddag (13.00 – 16.00 uur) en zaterdag (10.00 – 16.00) geopend voor verkoop van verse biologische groente, kruiden en bloemen.

Op andere dagen, als de poort open staat, kunt u altijd komen kijken.

 

20160514 Muziekale begeleiding door Tutti Saxi - 750b

Muzikale begeleiding door Tutti Saxi, straatorkest uit Utrecht

20160514 Biologische soep en muziek - 750

Genietend van vrolijke muziek en biologisch soep aan de voet van de eeuwenoude eiken

20160514 Onthulling van de zonnewijzer - 1500

Onthulling van de zonnewijzer, geschenk van de vrijwilligers en stagiairs van Tuinderij Eyckenstein

20160514 Gezellige drukte in Tuinderij Eyckenstein a - 750

Gezellige drukte

20160514 Gezellige drukte in Tuinderij Eyckenstein b - 750

…natuurlijk een overvloed aan biologische groenten

20160514 Spandoek Tuinderij Eyckenstein bij de weg - 750

Spandoek bij de weg vanwege het 10-jarig jubileum

 

20160514 Nieuw bord Tuinderij Eyckenstein bij de weg - 750

Eén van de nieuwe borden langs de Dorpsweg inrit naar Tuinderij Eyckenstein en Agneskruiden.

 

Laat een reactie achter