Tuinderij Eyckenstein in corona-tijd

2020-06

De ene bedrijfstak lijdt grote schade door de corona-crisis, de andere bedrijfstak nauwelijks of heeft er zelfs baat bij. Luuk Schouten vertelt hoe het biologische Tuinderij Eyckenstein in corona-tijd is vergaan.

 

Op Tuinderij Eyckenstein in de historische moestuin van het landgoed telen we sinds 2006 biologisch groenten. En dat doen we vooral buiten. De directe impact van de corona-crisis is daarom bij ons te overzien; we telen nog steeds onze groenten in de volle grond, thuis werken is bij ons geen optie.

Tuinders Luuk en Jasper werken met een grote groep vrijwilligers en stagiaires, vaak was het bij ons een soort zoete inval, maar vanaf eind maart werken we met een ploegendienst op de tuinderij, dus per dagdeel een beperkt aantal vrijwilligers op de tuin, en met pauze zitten we in een wijde kring om genoeg afstand van elkaar te houden. Gelukkig hebben we ruimte genoeg op de tuin, en is afstand houden geen probleem. Inmiddels zijn we weer wat soepeler geworden met de ploegendienst, omdat buiten werken met genoeg afstand een laag risico op besmetting heeft.

Klanten staan op het hoofdpad geduldig op afstand te wachten. (Foto: Helene Blaak)

 

Verkoop

Eind april zijn we op de tuinderij weer gestart met de verkoop van biologische groenten en plantgoed. Dat heeft ons wat hoofdbrekens gekost, maar dat hebben we gelukkig naar volle tevredenheid kunnen oplossen. Op woensdagmiddag en zaterdag – de dagen dat Tuinderij Eyckenstein en Agnes Kruiden geopend zijn – hebben we een éénrichtingsverkeerroute ingesteld. De klanten gaan door een klein poortje in de oude tuinmuur naar binnen, maken een mooie wandeling door de tuin, komen vervolgens op het hoofdpad en kunnen dan ofwel naar de groentekraam van Tuinderij Eyckenstein of naar Agnes Kruiden. De hoofdpoort – normaal ingang en uitgang – is nu alleen de uitgang. Door deze éénrichtingsverkeerroute voorkomen we een opstopping bij de entree van de tuin. Inmiddels zijn onze meeste klanten al gewend aan de nieuwe route en lopen ze meteen naar het kleine poortje als ze naar binnen willen.

 

Geduld

Aan de kraam waar we onze groenten verkopen, helpen we één klant tegelijkertijd. Nu, eind juni, hebben we een volle kraam en kopen klanten veel groenten, en dan met een klant aan de kraam kan het even duren. Dus wij vragen wel geduld van onze klanten! Vooral op zaterdag kan er zich een lange rij vormen op het hoofdpad. Een mooie gelegenheid om onderling recepten uit te wisselen over raapstelen, Red Russian Kale, snijbiet of andere groenten die we op de kraam hebben liggen.

 

Meer klanten

We merken dat het dit jaar drukker is op de tuinderij dan andere jaren. Vooral eind april/begin mei, toen we veel plantgoed verkochten, was het heel druk met klanten. Door de corona-crisis zaten mensen thuis en sloegen ze massaal aan het tuinieren. En ook nu zien we op woensdagmiddag en zaterdag veel nieuwe gezichten op de tuin. Daarnaast zijn mensen meer met gezondheid bezig en dat is dan een reden om bij ons biologische groenten te komen kopen. Verder is het op de tuinderij makkelijk afstand houden, is het buiten, geen gedrang zoals in een supermarkt. En tot slot zijn Tuinderij Eyckenstein en Agnes Kruiden samen een hele mooie plek om naar toe te gaan.