Stal Arends dertig jaar op Eyckenstein gevestigd

2021-03

Stal Arends is in 2021 dertig jaar op Landgoed Eyckenstein gevestigd. Wij interviewden het echtpaar Hans en Cora Arends, eigenaar van de manege. Wie denkt dat zij een rustig van-8-tot-5-baantje hebben, moet vooral dit artikel maar eens lezen.

Hans en Cora Arends met hun dekhengst Silver Royal.

Cora (55) en Hans (54) zijn beide in de regio Utrecht opgegroeid. Ze hebben elkaar in 1987 via een cursus bij de ORUN (Opleiding Ruiterunie Nederland) leren kennen en zijn in 1989 getrouwd. Bij de ORUN volgden ze een opleiding tot instructeur. Voordat ze in 1991 hier kwamen, zijn ze in Soest begonnen, eerst in dienst en later voor zichzelf. Hans: “Daar zijn we heel kleinschalig begonnen, met zeven boxen en uitgebreid naar veertien.” Na Soest zaten Hans en Cora nog een korte tijd in Lexmond en toen kwamen ze naar Eyckenstein. De eerste twintig jaar had Cora nog een kantoorbaan bij de familie Fentener van Vlissingen, voor de Makro. Van deze familie hebben ze veel hulp gekregen, zowel financieel alsook met goede adviezen, om de zaak hier op te bouwen. Daarna is Cora ook volledig voor Stal Arends gaan werken.

 

Trainingen

Tot een jaar of tien geleden heeft Hans intensief jeugd getraind op Europees niveau. Eén van de bekende namen is Laurens Sliepenbeek, met een lange reeks nationale en internationale prijzen op zijn naam. Maar Hans en Cora hebben ook zelf veel prijzen gewonnen. Cora heeft een hele tijd in de subtop gereden en heeft zelfs wel eens tegen Ankie van Grunsven gereden. Hans wint veel prijzen met mennen. Twee jaar geleden was hij Nederlands kampioen. Cora: “Hans heeft zelf ook hoog gereden in de Subtop met diverse paarden. En landelijk is hij Nederlands kampioen geworden op M1-niveau met Sinne van de Heidehoeve. Door rugproblemen is het rijden op dit moment wat moeilijker geworden en heeft hij zijn passie gevonden in het mennen. In het mennen is hij nu ook bijna overslaanbaar met Bessel van de Stierenweg, Sinne van de Heidehoeve en Weltje.”

 

Hans Arends op de menwagen (bron: Stal Arends).

 

Alle activiteiten

Naast paardrijlessen vindt hier nog een breed scala aan andere activiteiten plaats. Cora: “Wij doen hier pensionstalling, wij doen hier africhting, training en handel en ik ben zelf nog fanatiek in de sport. Ik ben opleider van jonge dressuurpaarden. Wij leiden ze op en proberen ze dan op een gegeven moment weer te verkopen.” Bij Stal Arends worden ook paarden gefokt. Hans: “Wij fokken alleen Oldenburgers, een Duits ras. Het karakter is veel beter dan bij het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland). […] Wij fokken alleen met onze eigen fokmerries, alleen maar Duitse paarden. En we gebruiken ook veel Duitse hengsten.” Er staan in Stal Arends nu zo’n vijfenzestig paarden, waarvan twintig van Hans en Cora voor training, africhting en handel. De rest is pensionstalling. Hun grote trots is natuurlijk Silver Royal, hun eigen dekhengst. Hans: “Een goedgekeurde dekhengst, ook in Oldenburg goedgekeurd. Dus die is goedgekeurd voor de dekkerij, zijn leven lang.”

Hans Arend Nederlands kampioen met Sinne van de Heidehoeve (bron: Stal Arends)

 

Handel

Hun grootste afzetmarkten voor de paarden zijn Engeland en China, maar met de handel hebben Hans en Cora veel last van de coronamaatregelen. Cora: “Paarden voor de inkoop zijn heel duur op dit moment en de afzet stagneert vanwege de corona. Buitenlandse klanten kunnen nu niet naar Nederland. En om nou een paard per video te kopen…”. Ook de Brexit maakt het lastig, omdat er nu veel meer papierwerk bij komt kijken.

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit? Cora brandt los: “Nou, ik begin ’s ochtends met biks voeren. Daarna begin ik met mesten. En dan doe ik de trainingsmolen vol zetten en de paddocks vol zetten. Daarna komt het personeel en doen we collectief de molen en paddocks wisselen. En gaan we weer verder met mesten, opstrooien kuil voeren en vegen. Elk half uur wordt de molen collectief gewisseld zodat de paarden vast beweging hebben gehad voor dat we aan de training gaan beginnen. Daarna verder met rijden, enzovoort.” Dit betreft alleen nog maar het ochtendprogramma. Geen werkdagen van acht uur dus. Cora: “Absoluut niet. Het zijn er soms wel zestien, zeventien.”

 

Op het landgoed

De binnenbak van de manege.

Deze locatie op Landgoed Eyckenstein ervaren Hans en Cora heel positief. Hans: “Dit is wel een hele goede locatie. Je zit natuurlijk leuk in de bossen voor paarden. Ik merk hier met paarden altijd wel dat ze heel relaxt zijn en ontspannen en rustig worden. En ook als we nieuwe paarden binnen krijgen, bijvoorbeeld probleempaarden, zoals we dat zeggen, dan zie je ze hier altijd erg opknappen. Dus ik denk dat dat toch wel door de atmosfeer komt.”

Zie ook: www.stalarends.nl.