Kinderen bouwen een broeihoop voor ringslangen

2023-04

Ingrediënten: 1 m3 paardenmest, 1 m3 compost, 1 m3 bladeren en verder losse takken. Bereidingswijze: leg een knapperige bodem van takken en leg daarop afwisselende steeds van elke ingrediënt een laag, totdat er een grote hoop ontstaat. Voeg tussendoor steeds naar smaak nog wat takken toe.

 

Eind april mochten kinderen uit de hele gemeente De Bilt meewerken aan de tweede broeihoop voor ringslangen op Eyckenstein. In de Vierklank en op enkele Facebookgroepen had een oproep van het IVN gestaan, waar twaalf kinderen zich voor hebben opgegeven. Dat deden ze met grote toewijding. Het IVN begeleide het project en Lex van Boetzelaer vertegenwoordigde Landgoed Eyckenstein.

Als eerste wordt de bodem van takken gelegd. Langs de takken komen de ringslangen makkelijker in de hoop.

 

Er lijken wat overeenkomsten met het bakken van een cake, maar de verschillen zijn natuurlijk veel groter. Alleen al de ingrediënten! Die kwamen niet makkelijk uit een pakje, maar die mochten de kinderen zelf naar de bouwplek gebracht worden. De paardenmest (afkomstig van Stal Arends) was over het hek op een losse hoop gestort en de compost stond in een grote zak. De deelnemers vervoerden de compost en de mest met kruiwagens naar de bouwplek. Het blad en de takken mochten ze zelfs helemaal zelf uit de omgeving verzamelen.

 

Het vrouwtje van de ringslang legt haar eieren graag op een warme plaats. Omdat de temperatuur in april, mei en juni vaak te koud is, willen we de Ringslang helpen. Door het rottingsproces in de hoop gaan de gebruikte materialen broeien, waardoor de hoop warm wordt. Hierdoor kunnen de eieren zich goed ontwikkelen. In de vrije natuur moeten de ringslangen natuurlijk meestal met minder mooie bouwwerken genoegen nemen, maar zo’n mooi opgebouwde broeihoop helpt om de slagingskans te vergroten.

Vanuit een grote zak kan de compost in kruiwagens naar de bouwplaats worden gebracht.

 

De paardenmest ligt op een grote hoop te wachten.

 

Na een kleine twee uur hard werken lag er een prachtige broeihoop, waar de ringslangen ongetwijfeld gretig op af zullen komen. Het was duidelijk dat de kinderen er ook dik van genoten hebben. Op de vraag aan de kinderen of ze vaker aan de natuur willen meehelpen, riepen ze allemaal enthousiast: “Jaaaaa!”

We laten de broeihoop nu verder met rust, zodat de voortplanting van de ringslangen niet verstoord wordt. Misschien komt IVN over een jaar of twee nog eens kijken of er resten van ringslangeneieren in de hoop te vinden zijn. Tegen die tijd moet de broeihoop ook weer met nieuw materiaal worden aangevuld.

 

Hieronder volgen nog enkele foto’s van de verdere bouw van de ringslangenbroeihoop.

Behalve de kruiwagens waren er ook tassen voor het vervoer.

 

Een laagje paardenpoep…

 

Een laagje compost…

 

Na nog een paar afwisselende laagjes wordt de hoop met wat zware takken afgedekt en is het tijd voor de groepsfoto.