Honderden scholieren bezoeken Eyckenstein

2023-06

Het was weer een hele organisatie. Afgelopen periode hebben honderden kinderen van basisscholen in gemeente De Bilt Landgoed Eyckenstein bezocht.

 

Verdeeld over vier dagen in april en mei brachten dertien groepen van elf verschillende scholen met in totaal ruim 360 kinderen een bezoek aan Eyckenstein. De bezoeken zijn een onderdeel van het project Buitenplaatsen voor de groepen 7. In dit project maken de leerlingen kennis met het fenomeen ‘buitenplaats’, met de mooie huizen, riante tuinen en vele bijgebouwen. Ze onderzoeken en bezoeken een buitenplaats in hun eigen gemeente. Ook gaan ze op zoek naar de waarde van deze plek voor hun eigen omgeving en maken ze een plan voor de toekomst.

 

Het project wordt georganiseerd door de stichting Kunst Centraal, een partnerinstelling van de Provincie Utrecht, die scholen en gemeenten over cultuureducatie adviseert. Eyckenstein doet al jaren mee met dit project. Scholieren worden hier op een ludieke manier ontvangen en rondgeleid door Willem Carel baron van Boetzelaer (1845 – 1934) en zijn echtgenote Margaretha Nicolasina barones van Boetzelaer – van Schuylenburch (1852 – 1930), gespeeld door de acteurs Rick Schellinkhout en Jolijn Zwart van Kunst Centraal.

Wandelend door het park vertellen de baron en de barones allerlei wetenswaardigheden van het landgoed. De scholieren krijgen tussendoor vragen en opdrachtjes waarin hun kennis over Eyckenstein en landgoederen in het algemeen wordt aangesproken.

Acteurs Rick Schellinkhout en Jolijn Zwart van Kunst Centraal.

 

Zie ook de uitzending op RTV De Bilt.