Interview Matthias van Boetzelaer in De Tuinbaas

2020-09

Logo van het Gilde

Het oudste beroep ter wereld is… nee, niet wat u denk. Tuinbaas is het oudste beroep. Adam had immers al de zorg over de hof van Eden, om die te bewerken en te bewaren. Matthias van Boetzelaer voert dit mooie beroep sinds 2016 op Eyckenstein uit en wordt daarbij ondersteund door een hovenier en een groep vrijwilligers. Sinds een jaar is Matthias lid van de vereniging ‘Het Gilde van Tuinbazen’, met zo’n honderd andere tuinbazen. Het gilde heeft vooral als doel kennis te delen, zowel via het blad ‘De Tuinbaas’ als via het forum en bijeenkomsten.

Begin september stond er een uitgebreid interview met Matthias in ‘De Tuinbaas’. Matthias vertelt in het artikel onder andere dat hij voortdurend op zoek is naar bijzondere bomen, om die in het park aan te planten. Een andere liefde van Matthias zijn de stinzenplanten, die hij binnenkort nog wil uitbreiden. Het interview eindigt met twee vragen van Matthias:

1. Als de sloten in het bos worden uitgebaggerd, wat kan je dan het beste doen met de bagger, die grotendeels uit half vergaan blad bestaat? In het bos verspreiden, of op hopen leggen (en wat dan)?
2. Over de sloten liggen enkele knuppelbruggen, waarvan de leuningen zijn gemaakt van grillig eikenhout (knuppelhout). Sommige delen daarvan beginnen wat slechter te worden. Hoe kunnen we dit hout verduurzamen?

Kunt u Matthias van goede tips voorzien? We horen het graag.