Portretten Eyck van Zuylichem en Clifford gevonden

2020-09

Al eerder bekend portret van Constantia Jacoba Clifford

Historici Pieter van Hees en Anne Doedens hebben al veel onderzoek gedaan naar de familie Eyck, die vóór de familie Van Boetzelaer Eyckenstein bewoonde. In de vorige nieuwsbrief schreef Doedens over aantekeningen van Adriaan Hendrik tijdens zijn ballingschap. Op hun speurtochten naar informatie over de familie Eyck kwamen Doedens en Van Hees niet alleen teksten tegen, maar ook interessant beeldmateriaal. Zo vonden ze op het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag twee portretten: van Constantia Clifford en Maurits Jacob Eyck van Zuylichem.

Constantia Jacoba Clifford overleed in 1799 op zeer jonge leeftijd en was de eerste echtgenote van Maurits Jacob. Het portret van Maurits Jacob is veel later geschilderd, vermoedelijk rond 1820, als een soort pendant bij het portret van Constantia. Over de kunstenaar is niets meer bekend dan het monogram MJDN op de schilderijen. Van Maurits Jacob zijn nog twee andere portretten bekend. Het eerste is een pasteltekening, afgebeeld in het boek Eyckenstein. Op de grens van zand en veen, en er wordt een afbeelding van hem bewaard in de beeldbank van Het Utrechts Archief, waar hij als jong patriot is afgebeeld. Op het onlangs gevonden portret poseert hij als landgoedbezitter.

Hoewel deze portretten in particulier bezit zijn en de reproductie aan meerdere regels moet voldoen, hebben Van Hees en Doedens gelukkig toestemming gekregen om deze twee portretten op de site van het Online Museum De Bilt te plaatsen. Ze zijn toegevoegd aan de aantekeningen van Adriaan Hendrik, op bladzijde 7. Nadere informatie loopt via het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Vanwege de hiervoor genoemde publicatievoorwaarden betreft de afbeelding van Constantia boven aan de pagina niet het portret waar dit artikel over gaat.

Deze twee linkjes geven meer informatie over de gevonden portretten:
Het inleidende artikel over de aantekeningen van Maurits Jacob Eyck van Zuylichem.
De aantekeningen in pdf-formaat.