Buitenwerkdagen zijn weer begonnen

2021-06

De Zinksloot vol met boomopslag.

Veel sneller dan verwacht werd er door demissionair premier Rutte een flinke versoepeling van de coronamaatregelen afgekondigd. Voor ons was dit het sein om de vrijwilligersdag, die oorspronkelijk al op zaterdag 26 juni gepland stond, te laten doorgaan.

Lex van Boetzelaer begeleid de buitenwerkdagen en licht toe: “Ik had dit zo snel niet verwacht en had eigenlijk bedacht om de buitenwerkdagen pas na de zomer weer op te starten. Maar nu heb ik inderhaast een week van tevoren alsnog een uitnodiging rondgestuurd. Het was kort dag, maar gelukkig hadden we een mooie ploeg van zeven vrijwilligers bij elkaar, waarvan er één voor het eerst kwam.”

 

Zinksloot

Er is gewerkt aan de historische Zinksloot, die van noord tot zuid het landgoed over de hele lengte doorsnijdt. Zo’n tweehonderd jaar geleden speelde deze sloot een belangrijke rol bij de ontginning van het toenmalige heidelandschap. Trekschuiten voeren hierover af en aan om veen en mooi wit zand voor de verkoop af te voeren en stadsmest (poep) aan te voeren voor bemesting van het land. Tegenwoordig staat het noordelijke deel van de sloot altijd droog. Dat deel was helemaal vol gegroeid met boomopslag op de bodem en de kanten.

Zover als we deze dag gekomen zijn, hebben we de sloot weer helemaal vrij gemaakt. Voor water in de sloot hoeven we dit niet te doen, want het grondwater staat te laag, maar we doen dit om voor wandelaars een stuk ontstaansgeschiedenis van het landgoed weer zichtbaar te maken.

 

Meedoen?

Per jaar zijn er vier vrijwilligersdagen. In september is de eerst volgende. Wilt u ook graag mee doen, geeft u zich op via de website of in een reactie op deze mail.

 

Tot minstens één meter hoogte worden de slootkanten ook vrij gemaakt.

 

 

De bomen worden uit de Zinksloot gesleept.

 

Dit deel is weer helemaal open.