Samen werken op Eyckenstein

2021-12

Sinds mei 2017 is een vrijwilligersploeg van tien personen elke dinsdag enthousiast aan de slag met het onderhoud op Landgoed Eyckenstein. In dit artikel vertellen een paar ploegleden over hun ervaringen.

Door Bert Tuinzaad (vrijwilliger)

 

Na een eerdere periode wekelijks een dag werken in de natuur in de regio Utrecht leek het mij leuk om in mijn eigen gemeente ‘een eigen ploeg’ op te zetten. Aangezien ik jaarlijks al een paar dagen via de Landschapsbeheerploegen Utrecht op Eyckenstein werkte en er ook geregeld wandelde en fietste, was de keuze snel gemaakt. Met genoegen heb ik toen in samenspraak met de familie Van Boetzelaer initiatieven ondernomen om een ploeg op te zetten en gefaseerd uit te breiden. Die ploeg draait nu op volle toeren. Intussen ligt de dagelijkse leiding bij Matthias van Boetzelaer en werk ik zelf nog steeds als vrijwilliger mee.

 

Matthias van Boetzelaer (ploegleider)

Matthias heeft als achtergrond Tuin- en Landschapsinrichting en een Hoveniersopleiding. Al jaren doet hij het structurele onderhoudswerk samen met hovenier Born Copijn. In zijn jeugd hielp hij zijn vader al met het onderhoudswerk. Nu met de vrijwilligersploeg wordt elke dinsdag heel gevarieerd werk uitgevoerd in zowel het publiek toegankelijke deel als het niet toegankelijke deel. Het betreft bijvoorbeeld het opschonen van randen van sloten en vijver, het verwerken van gevallen takken en bomen, het verzorgen van paden en heesterperken, het bestrijden van de woekerende prunus en het opschonen van het nieuw aangelegde heideveld. “Het leuke van ons werk is de veelzijdigheid en de kennis die door de ploegleden wordt ingebracht”, vertelt Matthias. “Het mooie is dat de mensen allemaal hun eigen inbreng hebben en plezier tonen in het werk, ook met slechter weer. Voor mij is het steeds weer een uitdaging om elke keer te zorgen voor gevarieerd werk. Na enkele jaren zijn we in een meer stabiele fase gekomen waarbij er steeds meer synergie is ontstaan”.

 

Vrijwilliger Frank, bezig met het weghakken uitlopers van woekerende Amerikaanse Vogelkers.

Frank de Waert (vrijwilliger)

Frank van Waert uit Westbroek is al deelnemer van het eerste uur. Zijn achtergrond is fotograaf en grafisch ontwerper. “Ik werk graag in de natuur” vertelt hij. Toen hij in het voorjaar van 2017 in het huis-aan-huis blad een oproep zag, heeft hij zich direct aangemeld. Zijn partner werkte toen al langer als vrijwilliger bij Tuinderij Eyckenstein. “Het werk op het landgoed is afwisselend en leerzaam, en de ploeg bestaat uit een leuke mix van mensen, onder leiding van Matthias. Elke week fiets ik met plezier richting Maartensdijk en is het weer een verrassing wat we gaan doen. Bij het werk helpen we elkaar en letten we op elkaar, we kennen elkaar inmiddels vrij goed. We werken het hele jaar rond: soms in de sneeuw en vrieskou, soms bij zomerse temperaturen. Wat ook leuk is: tijdens de koffie- en lunchpauze zijn er vaak goede gesprekken. Na ruim vier jaar wordt ons werk steeds zichtbaarder. Als we dinsdag moe en tevreden naar huis fietsen is het resultaat van wat we die dag hebben gedaan meestal goed te zien”. Op de vraag wat hij het leukste werk vindt antwoordt Frank spontaan: “eigenlijk alles, behalve schoffelen”.

 

 

Verwerken van gevallen bomen.

 

Verzamelen van zure grond voor de restauratie van heesterperken. Rechts vrijwilliger Hester en links ploegleider Matthias.

Hester Foppen (vrijwilliger)

Hester Foppen uit Utrecht is onze ‘jongste’ deelnemer, zij is deze zomer bij de ploeg gekomen. Haar achtergrond is ontwikkelingswerk in Latijns-Amerikaanse landen en watermanagement in Afrikaanse landen. Via Frank werd zij geattendeerd om zich aan te melden bij de werkploeg. Ze kenden elkaar via een koor. Nadat Hester in juni dit jaar was gestopt met haar werk wilde ze graag iedere week lichamelijk werk doen en buiten zijn. “Misschien omdat ik ben opgegroeid in het bos in Ermelo ben ik graag in de natuur”, vertelt Hester. “Het is fijn om op dinsdag naar Eyckenstein te fietsen en daar aan de slag te gaan. De ploeg bestaat uit allemaal mensen waarmee het prettig samenwerken is. Een vaste dag werken op Eyckenstein is een welkome activiteit om de week te structureren. Sinds ik bij Eyckenstein werk ben ik me veel bewuster van hoeveel er komt kijken bij het onderhouden van natuurgebieden en landgoederen. Intussen kijk ik bij heidevelden naar opschot, vooral berken en hoe zo’n heideveld wordt beheerd. Zo vond ik het ook erg leuk om met een waterpak aan in de vijver te staan en watercrassula (woekerende waterplant) te verwijderen, de dikke laag in stukken te hakken en als drijvende eilanden naar de kant te duwen, waar anderen deze exoot de kant optrekken en afvoeren. Nu ligt de vijver er weer spiegelglad bij. Het werk helpt en motiveert mij om mijn conditie op te krikken”, vertelt Hester enthousiast.

 

Verwijderen van woekerende watercrassula uit de vijver.

 

In mei 2022 hoopt de werkploeg hun vijf jarig jubileum te vieren. Samen werken op Eyckenstein levert duurzame kwaliteit èn synergie in een groep enthousiastelingen.