Bijzondere kruidenthee van Agnes Kruiden voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

2022-03

Agnes Looman, met haar biologische kruidentuin Agnes Kruiden op Landgoed Eyckenstein, stelde speciaal voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een nieuwe thee samen. Het Nationaal Park kenmerkt de thee als een ‘een verfrissende thee met karakter’.

Ze maakt er geen geheim van: in haar nieuwe thee zijn de kruiden tijm, moerasspirea, korenbloem, frambozenblad, salie, rozemarijn en pepermunt verwerkt. Anders hadden we u misschien nog kunnen vragen om zelf te proeven welke kruiden u tijdens het drinken allemaal kunt onderscheiden.

 

Steun aan de natuur

De Heuvelrug-thee is onderdeel van een reeks streekproducten van het Nationaal Park. Tien procent van de prijs gaat naar natuurbeheer en -behoud in het Nationaal Park. Twee goede doelen in één klap dus: u geniet van uw kopje verfrissende thee met karakter èn u steunt de natuur op de Utrechtse Heuvelrug.

 

Aanleiding van de thee

Hoe ben je erbij gekomen om speciaal voor NP Utrechtse Heuvelrug een kruidenthee te ontwikkelen? Looman: “Judith Boekel, communicatieadviseur van de stichting heeft mij in 2020 benaderd of ik speciaal voor hen een kruidenthee wilde ontwikkelen in de reeks streekproducten. Het zou leuk zijn als de thee zou bestaan uit kruiden die voorkomen op de Utrechtse Heuvelrug. Ik dacht gelijk aan moerasspirea, een geurig theekruid, dat je hier veel ziet en aan blauwe korenbloem, prachtig van kleur, een eetbare bloem. Frambozenblad en pepermunt zijn inheemse kruiden. En voor een kruidige smaak koos ik tijm, salie en rozemarijn. Na diverse proefjes had ik het recept klaar.” Behalve bij de kruidentuin is de Heuvelrug-thee ook verkrijgbaar bij Boerderij Eyckenstein aan de Eikensteeg 13.

 

Lees hier het uitgebreide artikel over Agnes Looman (sep 2018).

Activiteiten in de kruidentuin

De biologische kruidentuin is vanaf 2009 gevestigd in de historische moestuin van Eyckenstein, ten zuiden van de Dorpsweg, waar ook de biologische Tuinderij Eyckenstein te vinden is. Vanaf 9 april is de kruidentuin weer open, elke woensdagmiddag en zaterdag de hele dag. Dan zijn ook het plantgoed en de zaden weer beschikbaar.

De agenda staat dit jaar vol met activiteiten waar bezoekers aan kunnen meedoen. Speciale aandacht vraagt Looman voor:

  • Kruidenles ‘Creëer je eigen eetbare bloemen- en kruidentuin’, zaterdag 2 april 13:00-16:00 uur.
  • Workshop ‘Bonbons met kruiden’, 21 mei 10:00-12.30 uur.
  • Schaakmiddag in de kruidentuin, zaterdag 11 juni vanaf 13:00 uur.

 

Meer informatie:

 

En kom gezellig een keer in de pluktuin van Agnes een kopje kruidenthee drinken.