Bestuurslid Helene Blaak overleden

2022-06

Eind mei is Helene Blaak overleden. Zij heeft zich acht jaar lang zeer verdienstelijk gemaakt als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein.

Al enige tijd was Helene ziek en wist zij dat zij niet lang meer te leven had. Op 31 mei overleed zij op 55-jarige leeftijd en liet ze haar man en twee kinderen achter.

Wij kijken met grote dankbaarheid en waardering terug op alles wat Helene voor de Stichting en daarmee voor Eyckenstein gedaan heeft. Haar deskundigheid was  met name communicatie (“allround communicatie professional”, zoals ze zichzelf  omschreef) en met haar vele contacten was ze goed thuis in de wereld van buitenplaatsen en fondsen. De uitvaart heeft in het park van Eyckenstein plaatsgevonden en de receptie in het Koetshuis van Eyckenstein.

 

Helene’s werkervaring

Helene heeft een lange staat van dienst in de wereld van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Sinds 2010 was Helene Communicatiemanager actief voor de Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012, waarvan de opening in het Koetshuis van Eyckenstein heeft plaatsgevonden. Op de Rijksuniversiteit Groningen heeft ze de Collegereeks Historische Buitenplaatsen en Landgoederen gevolgd.

Als zelfstandig ondernemer was Helene actief onder de naam Helene’s Beeld en werkte zij onder andere voor:

  • Tijdschrift Het Buiten, ‘Kastelen, buitenplaatsen en hun bewoners’ (eindredactie en fotografie)
  • Stichting Erfgoed Landfort (redactie en update website)
  • Stichting in Arcadië (PR Kassenboek)
  • sKBL (beeldredactie, fotografie, social media)

Verder fotografeerde zij voor bedrijven en particulieren

 

Uitvaart van Helene Blaak in het park van Eyckenstein.

 

Opgegroeid met buitenplaatsen

Helene is opgegroeid tussen buitenplaatsen. Graag halen we hier de woorden van haar vader aan, die hij ons stuurde:

Wat u misschien niet weet, is dat Helene geboren is in Doorn, een dorp te midden van vele kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Zij is opgegroeid vlak bij de Oude Arnhemse Bovenweg, de verbindingsweg tussen het bisdom Utrecht, via Arnhem, naar Keulen. In Doorn woonde niet alleen de laatste Duitse keizer, maar ook de domproost van het bisdom Utrecht, die een grote rol speelde bij de drooglegging van het Lange Broek (Langbroek) en de bouw van tal van kastelen. In mijn jeugd kwam ik regelmatig op de landgoederen Bornia, Heidestein, Noordhout en de buitenplaats Hydepark.

In haar jonge jaren werd daar bij ons niet veel over gepraat, maar zijn misschien wel de zaadjes geplant voor haar latere belangstelling voor buitenplaatsen.

 

Betrokkenheid bij Eyckenstein

Helene’s laatste wens op de overlijdenskaart geeft goed bij haar betrokkenheid bij Eyckenstein aan: “in plaats van bloemen of kransen graag een donatie aan de Stichting Vrienden van Eyckenstein, NL91 ANBA 0551 1241 13” !

We zullen Helene zeer missen! Haar familie, in het bijzonder haar man en kinderen die zij achterlaat, wensen we heel veel sterkte en troost toe.