Wolf op Eyckenstein

2022-06

Het moest er natuurlijk een keer van komen. Steeds vaker worden er wolven in Nederland waargenomen. Op woensdag 6 april was de eerste waarneming van de wolf op Landgoed Eyckenstein.

 

Door wolf aangevreten reebok (foto Gijs Cremer Eindhoven)

In de loop van de ochtend zag Gijs Cremer Eindhoven, die met zijn gezin op het landgoed woont, iets wat op een wolf leek. Terugkijkend op de beveiligingscamera van hun huis zag hij inderdaad een wolf over de oprit lopen en daarna achter het huis het weiland in springen, dat net buiten Eyckenstein ligt. Toen Gijs het weiland in liep, zag hij daar een aangevreten reebok liggen. Gijs heeft ‘Wolven in NL’ van de waarneming op de hoogte gebracht. Zij hebben iemand langs gestuurd om, via de ree, DNA-monsters van de wolf te nemen.

 

Omdat de wolf mogelijk in zijn maaltijd gestoord was, bood een vriend van Gijs, natuurfotograaf Hans Veth, aan om een nachtcamera bij de dode ree te plaatsen. Het zou namelijk kunnen dat we wolf terug kwam om de maaltijd voort te zetten. Dat was bingo! en leverde prachtige beelden op van de wolf die de ree met kracht wegsleepte. Zie ook het interview en de opnames van Hans Veth op RTV Utrecht.

 

In diezelfde periode is er ook een wolf waargenomen in Amersfoort, Lage Vuursche en Zeist. De kans is groot dat dit dezelfde wolf betreft. Wolven kunnen tientallen kilometers per dag afstanden afleggen. In de rapportage Kaart verspreiding wolf (monitoring 17 februari – 30 april 2022) staat dat dit, gezien de regio en het tijdstip, om de wolvin GW2669f zou kunnen gaan, die begin april 2022 vanuit de Veluwe via Voorthuizen, Nijkerk en Laren richting het noordwesten van Nederland liep.

 

Wolven hebben een territorium van zo’n 200 vierkante kilometer nodig. De Utrechtse Heuvelrug is daarvoor te klein. De verwachting is daarom dat deze wolf hier niet zomaar zal terugkeren, maar dat het vooralsnog een eenmalig bezoekje was.