Kwetsbare natuur

2023-04

Na de rust in de winterperiode gaat de natuur in de lente keihard aan de slag om zich voort te planten. Dat betekent ook dat de natuur dan zeer kwetsbaar is.

 

Het kan u in de lente zomaar een keer overkomen dat u zo’n jong reekalfje op een wandelpad tegenkomt. U in extase en uw hond misschien ook. Want dit is zo lief om te zien! Uw hond wil natuurlijk even snuffelen en (denkt hij) wie weet wil dat reekalfje wel met hem spelen. Maar het reekalfje komt daarmee in groot levensgevaar! Alleen al de aanraking door mens of hond kan ervoor zorgen dat de moeder haar reekalfje zal afstoten, met de dood van het reekalfje tot gevolg. En dan hebben we het nog niet eens over de loslopende honden die op zo’n reekalfje gaan jagen. Want dat komt helaas ook nog steeds voor!

 

Houd u daarom altijd uw hond aan de lijn! En laat uw hond al helemaal niet de bosvakken in lopen. Ook andere natuur is kwetsbaar. Denk aan de grondbroeders, zoals de houtsnip, die op de bladeren op de grond broed en slaapt.

 

Op Landgoed Eyckenstein gelden enkele regels:

  • Fietsers en paarden op de aangegeven paden (geldt ook voor mountainbikers)
  • Vrij wandelen op de paden (dus niet in de bosvakken)
  • Honden aan de lijn (altijd)

Wie zich hier niet aan houdt, loopt de kans op een boete van een BOA. Het klinkt misschien ongastvrij, maar het is echt nodig gebleken.