Historische verenigingen vieren jubilea op Eyckenstein

2017-07

jubilea1-1500

Gemeente De Bilt kent twee historische verenigingen: Historische Kring D’Oude School (oude gemeente De Bilt) en Historische Vereniging Maartensdijk (voormalige gemeente Maartensdijk). Na het samengaan van de gemeenten De Bilt en Maartensdijk in 2001 zijn beide verenigingen naast elkaar blijven bestaan. Beide verenigingen hebben dit jaar een jubileum te vieren: De Bilt het 25-jarig en Maartensdijk het 30 jarig-jarig bestaan. En, mooier kon het niet, zij hebben dit op zaterdag 22 april gezamenlijk met hun leden op Landgoed Eyckenstein gevierd. Wij voelden ons natuurlijk zeer vereerd dat we gastheer mochten zijn en des te meer dat we ook onze nieuwe burgemeester Sjoerd Potters op Eyckenstein mochten verwelkomen, die het hele programma heeft bijgewoond.

Er was vanaf 13:00 uur een interessant programma. Na enkele welkomstwoorden van Otto van Boetzelaer (beheerder Eyckenstein) en Paul Meuwese (voorzitter Historische Kring D’Oude School, De Bilt) volgde er een cultuur-historische rondleiding in twee groepen door de broers Otto en Lex van Boetzelaer in het park en in Tuinderij Eyckenstein, waar biologische tuinder Luuk Schouten vertelde over de restauratie van de tuinmuur en de kassen en over zijn tuinderij.

Na de rondleidingen van ongeveer een uur volgde er een borrel in het park van het landgoed, die rond 15:00 uur eindigde in een ceremoniële ingebruikname van de nieuwe app met historische fietsroute door gemeente De Bilt, die door de historische verenigingen ontwikkeld is. Met een ceremoniële druk op de startknop heeft de burgemeester de app ‘geopend’ verklaard.  Na de jubileumviering konden de aanwezigen, indien gewenst, aan de fietstocht beginnen.

jubilea2-187

De app kent een kortere route van 30 km en een langere route van 45 km (m.n. geschikt voor e-bike). Beslist een aanrader! Beide routes zijn ondergebracht in de app izi.TRAVEL. Als u daarin zoekt op ‘De Bilt’, komt u de routes vanzelf tegen. Terwijl u de route fietst, wordt op basis van gps-signalering de mondelinge toelichting in de app geactiveerd als u op een bepaald historisch punt aankomt. Startpunt van de kortere route is Eyckenstein, van de langere route Jagtlust.

Wilt u de feestelijkheden echt meebeleven, dan kan dat via de reportage van TV De Bilt.

 

 

 

 

 

jubilea3-375
Rondleiding door het park…

jubilea4-375
…langs het huis…

jubilea5-375
…en naar Tuinderij Eyckenstein.

 

jubilea6-burgemeester-opent-de-app-375

Burgemeester Sjoerd Potters opent met een ceremoniële druk op de startknop de historische fietsroute-app, die langs historische punten in gemeente De Bilt leidt.

jubilea7-app-375

Afbeelding van de historische fietsroute-app van 30 km, die begint bij Eyckenstein.

Laat een reactie achter