Koude bak na restauratie in gebruik genomen

2019-07

Yes! Het restauratieproject van de Koude bak is afgerond. De in totaal zes grote ramen op de twee compartimenten, die schuin naar het zuiden gericht zijn, zijn opgeknapt en aan de Koude bak zelf is het metselwerk gerestaureerd. Opvallendste onderdeel van het project is echter het geheel nieuw ontworpen takelmechanisme, waarmee de zes ramen verplaatst kunnen worden. Dat was nodig, omdat de loodzware ramen volgens de huidige arbo-normen niet handmatig verplaatst mogen worden. In oude dagen werden de ramen nog met een man of vier opgetild.

Het is niet precies bekend wanneer koude bakken in Nederland in gebruik raakten, maar waarschijnlijk al voor de zeventiende eeuw. Koude bakken beschermen de gewassen tegen te koude weersomstandigheden en daarmee vervroegen en verlengen ze het groeiseizoen en daarmee ook de oogsttijd. Met behulp van rietmatten op de ramen konden de gewassen ook tegen te felle zon beschermd worden. Later kregen de koude bakken ook nog de functie van het afharden van siergewassen. Kort na de Tweede Wereldoorlog zijn koude bakken veelal in onbruik geraakt door de komst van alternatieven.

Op 11 mei is onze Koude bak feestelijk weer in gebruik genomen. Theo Ruys, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein, heeft onder het oog van tientallen belangstellenden symbolisch een meloenplantje in één van de compartimenten gepoot, waarmee de Koude bak officieel geopend werd verklaard. De openingshandeling werd ook verricht namens Janine Caalders, voorzitter NP de Utrechtse Heuvelrug, omdat zij op het laatst verhinderd was.

Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein heeft de Koude bak ondertussen volop in gebruik voor de teelt van meloenen en zoete aardappels, beide warmte minnende gewassen. Wilt u de Koude bak komen bekijken, dan bent u welkom gedurende de openingstijden van Tuinderij Eyckenstein.

Hier willen we graag onze dank uiten aan alle vrienden die dit project met hun bijdragen mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder onderstaande fondsen:

 

Tientallen belangstellenden zijn bij de opening van de Koude bak met takelmachanisme.

 


Luuk Schouten overhandigt het meloenplantje aan Theo Ruys, die het in de Koude bak poot.